Ενέργεια

Tα σχέδια εξαγορών της Aramco και οι επεκτάσεις της - Oilprice.com

Tα σχέδια εξαγορών της Aramco και οι επεκτάσεις της - Oilprice.com
Ενδέχεται να αποκτήσει περισσότερα διεθνή περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στην αλματώδη εξέλιξη της Saudi Aramco (εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, των οποίων οι περισσότερες μετοχές ανήκουν στο κράτος της Σαουδικής Αραβίας) και στις πιθανότητες να επεκταθεί, κάνει αφιέρωμα η ιστοσελίδα oilprice.com.

Ανέκαθεν η Aramco ήταν σημαντικός παίκτης στην αγορά πετρελαίου.

Στόχος της είναι να αποφύγει τις συζητήσεις σχετικά με την ισχύ στην αγορά και την επιρροή στις τιμές του πετρελαίου, ζητήματα που συχνά απασχολούν διεθνείς εταιρείες πετρελαίου (IOC) και αντίστοιχες  αμερικανικές.

Η Saudi Aramco είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) και οι αγορές τη θεωρούν σταθερή και συντηρητική παρουσία στη βιομηχανία πετρελαίου.

Ωστόσο, αυτή η αντίληψη εξελίσσεται και ο μετασχηματισμός συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι πολλοί αναλυτές αντιλαμβάνονται.

Η επέκταση της Aramco

H Aramco έχει γίνει ένας σημαντικός διεθνής παίκτης, ενώ παραμένει υπό την κυριότητα και επιρροή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και των στρατηγικών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Έχει αποκτήσει πολυάριθμα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αναδιαμορφώνοντας τη συνολική της δομή περισσότερο σε μια Διεθνή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (INOC) παρά σε μια παραδοσιακή NOC.

Η εξαγορά από την Aramco της Chile's Esmax Distribución SpA από τον όμιλο Southern Cross, με έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, καταδεικνύει το ενδιαφέρον της για την επέκτασή της στη Λατινική Αμερική.


Η σχέση της Aramco με το PIF

Η σύνδεση μεταξύ της Aramco και του σαουδαραβικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), εξακολουθεί να είναι κάπως υποτιμημένη.

Τα έσοδα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ρέουν μεταξύ αυτών των δύο ισχυρών οντοτήτων, αν και η διαδικασία μπορεί να φαίνεται κάπως διάχυτη.

Μεγάλο μέρος του κεφαλαίου που εισρέει στο PIF εντός του Βασιλείου προέρχεται απευθείας από τις συμμετοχές και την ιδιοκτησία της Aramco.

Ταυτόχρονα, το PIF υποστηρίζει όλο και περισσότερο διεθνείς εξαγορές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τα συμφέροντα της Aramco.


Η άνοδος της ADES και η σύνδεσή της με την Aramco

Πρόσφατα, η προσοχή επέστρεψε στην υψηλού προφίλ αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της ADES (κολοσσός γεωτρήσεων της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζεται από το PIF).

Η ADES Holding ανακοίνωσε την τελική της τιμή IPO, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες και αποτιμώντας την εταιρεία σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δημόσια εγγραφή έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, με παραγγελίες συνολικά 76,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η επιτυχία υπογραμμίζει την ελκυστικότητα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η επιτυχία της ADES συνδέεται στενά με τη σημαντική παρουσία της στη Σαουδική Αραβία ως σημαντικό γεωτρύπανο για την Aramco, αλλά σηματοδοτεί επίσης ευκαιρίες για διεθνή επέκταση τα επόμενα χρόνια.

Πλέον έχει γίνει κορυφαίος παίκτης, προωθώντας τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), αλλά πιθανότατα επεκτείνοντας τις προσπάθειες της Aramco στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Καθώς το PIF λειτουργεί ως ο χρηματοοικονομικός επενδυτικός βραχίονας της Aramco στο εξωτερικό, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες εξελίξεις στο μέλλον.

Το 2022, το PIF απέκτησε μειοψηφικά μερίδια σε αρκετές αιγυπτιακές οντότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες, υποδηλώνοντας ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα της περιοχής.

Εκτιμήσεις για εμπλοκή της TAQA Arabia

 Η TAQA Arabia είναι κορυφαίος πάροχος ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην Αίγυπτο, εξυπηρετώντας περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια πελάτες.

Επενδύει, εγκαθιστά, κατασκευάζει και λειτουργεί υποδομές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, παραγωγής και διανομής συμβατικής και ανανεώσιμης ενέργειας, εμπορίας προϊόντων πετρελαίου και λιπαντικών σε διάφορα πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα, καθώς και υπηρεσίες επεξεργασίας και αφαλάτωσης νερού για ευρύ φάσμα πελατών.

Περαιτέρω επενδύσεις στην υποδομή φυσικού αερίου και πετρελαίου της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου δυνητικά μεριδίου στην TAQA Arabia, είναι πιθανές.

Επιπλέον, η TAQA Arabia έχει δημιουργήσει μια κοινή επιχείρηση εντός του Βασιλείου, ευθυγραμμισμένη με τις αυξανόμενες επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της εφοδιαστικής και της ναυτιλιακής βιομηχανίας.


Προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για διεθνείς εξαγορές

Η ευρύτερη εικόνα αποκαλύπτει ότι η Σαουδική Αραβία ξεκινά μια σημαντική διεθνή εκστρατεία εξαγορών με πιθανή επέκταση στο εγγύς μέλλον.

Η σημερινή ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είναι ολοένα και πιο εξωστρεφής, αναγνωρίζοντας τη σημασία της γεωπολιτικής ισχύος και της οικονομίας στη διεθνή σκηνή.

Η ισχύς της Aramco είναι πιθανό να αξιοποιηθεί στις παγκόσμιες υποθέσεις, με αρχικούς στόχους στην Αίγυπτο ή το Ιράκ, και την επέκταση στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και άλλες περιοχές παραγωγής ενέργειας.

Ο συνδυασμός του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και του Αμίν Νασρ, με την υποστήριξη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρουσιάζει μια τρομερή δύναμη στη διεθνή ενεργειακή σκηνή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης