Xρηματοδότηση 5,2 δισ. δολ. για το υπεράκτιο αιολικό Baltic Power εξασφάλισαν Northland και Orlen

Xρηματοδότηση 5,2 δισ. δολ. για το υπεράκτιο αιολικό Baltic Power εξασφάλισαν Northland και Orlen
Το Baltic Power είναι υπεράκτιο αιολικό έργο 1,1 GW και θα κατασκευαστεί στην Πολωνία,  σε απόσταση 22 χλμ. από τις ακτές

Η Northland Power και ο συνεργάτης της Orlen υπέγραψαν σύμβαση χρηματοδοτικής πίστωσης για το υπεράκτιο αιολικό έργο Baltic Power ισχύος 1,1 GW στην Πολωνία.

Η συμφωνία εξασφαλίζει πράσινη χρηματοδότηση ύψους 5,2 δις. δολαρίων ΗΠΑ, με εγγυήσεις το ίδιο το έργο, σε συμμόρφωση με το πλαίσιο πράσινης χρηματοδότησης της Northland που καλύπτει τις δαπάνες κατασκευής και λειτουργίας του έργου για 20 χρόνια.

Η χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει το 80% του προβλεπόμενου συνολικού κόστους κεφαλαίου ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του υπεράκτιου αιολικού Baltic Power συμπεριλαμβανομένων των απρόβλεπτων, δήλωσε η Northland Power.

Η χρηματοδότηση του έργου χωρίς θα γίνει από 25 διεθνείς και πολωνικές εμπορικές τράπεζες, πολλούς φορείς εξαγωγικών πιστώσεων και άλλους πολυμερείς φορείς.

Το υπόλοιπο κεφάλαιο θα το βάλουν οι δύο εταιρείες και όπως ανακοίνωσαν το έχουν ήδη εξασφαλίσει.

«Παρά τις πρόσφατες προκλήσεις που επιβαρύνουν τα υπεράκτια αιολικά σε ορισμένες αγορές, η Northland συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να προωθεί έργα μεγάλης κλίμακας με ελκυστικά οικονομικά στοιχεία», δήλωσε ο Mike Crawley, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Northland.

Η Northland αναπτύσσει το υπεράκτιο αιολικό έργο Baltic Power καζί με την Orlen από τότε που απέκτησε μερίδιο 49% των μετοχών της περιοχής όπου θα γίνει η εγκατάσταση του έργου το 2021.

Το έργο βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, περίπου 22 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πολωνίας, κοντά στην Plaża Wydmy Lubiatowskie.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί οι περισσότερες σημαντικές κατασκευαστικές άδειες και όλες οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις και έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ορισμένων βασικών εξαρτημάτων, δήλωσε η Northland Power.

«Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το Baltic Power θα καταστεί το τέταρτο υπεράκτιο αιολικό έργο της Northland στην Ευρώπη, παρέχοντας υψηλής ποιότητας, προστατευμένα από τον πληθωρισμό, προσαρμοσμένα EBITDA και σημαντικές ταμειακές ροές στις επιχειρήσεις και τους μετόχους μας», δήλωσε η Pauline Alimchandani, οικονομική διευθύντρια της Northland. 

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltic Power έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2026 και θα προμηθεύει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο πολωνικά νοικοκυριά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ετησίως για περισσότερα από 25 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης