Στις 28/9 η πρεμιέρα του Horizon - Ανοίγουν οι δρόμοι για τις κοιλάδες υδρογόνου

Στις 28/9 η πρεμιέρα του Horizon - Ανοίγουν οι δρόμοι για τις κοιλάδες υδρογόνου

Αύριο η παρουσίαση του «Ephyra» με συντονιστή τη Motor Oil για την παραγωγή ανανεώσιμου πράσινου υδρογόνου

 

Για τις 28 του μηνός έχει προγραμματιστεί η …επίσημη πρώτη του ευρωπαϊκού προγράμματος που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας από τις πρώτες κοιλάδες υδρογόνου στην Ελλάδα.

Οι υπογραφές θα δώσουν το σήμα της εκκίνησης για τη δημιουργία της, με τη Motor Oil και άλλες εταιρείες να αναλαμβάνουν την κατασκευή των πρατηρίων υδρογόνου και την εταιρεία ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) να χρησιμοποιεί το καύσιμο σε τρία νέα λεωφορεία υδρογόνου. «Θα τα εντάξουμε άμεσα στο στόλο μας για να διερευνήσουμε πώς ανταποκρίνονται καλύτερα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ κ. Στέφανος Αγιάσογλου, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το «kick off meeting» του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon, στο οποίο συμμετέχουν πολλές μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Όπως είπε ο ίδιος, το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος, ειδικά για τις βαριές μεταφορές οι οποίες περιλαμβάνουν και τις αστικές συγκοινωνίες. Ο ΟΣΥ προσπαθώντας να προετοιμάσει τις οδικές συγκοινωνίες γι΄ αυτό που έρχεται, έφερε πριν από μερικούς μήνες το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου στην Ελλάδα ώστε να λειτουργήσει πιλοτικά και να εξεταστεί το πώς ανταποκρίνεται. Η υλοποίηση του προγράμματος αρχίζει άμεσα και όσο θα εξελίσσεται, θα έρθουν και τα τρία λεωφορεία υδρογόνου.

Παράλληλα, αύριο Παρασκευή θα γίνουν ανακοινώσεις για άλλο ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το «Ephyra», με συντονιστή επίσης τη Motor Oil και τη συμμετοχή 10 εταίρων από οκτώ χώρες. Το έργο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στα 17,7 εκατ. ευρώ και προϋπολογισμό πάνω από 25 εκατ. ευρώ, προβλέπει την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτρόλυσης στις εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου της Motor Oil στην Κόρινθο για την παραγωγή ανανεώσιμου πράσινου υδρογόνου για χρήση σε πρώτη φάση στις βιομηχανικές διαδικασίες του διυλιστηρίου και έπειτα σε εξωτερικού χρήστες. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2028.

Έρχονται τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

Ως προς την πολυαναμενόμενη ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, όπως επεσήμανε ο κ. Αγιάσογλου, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του μεγάλου διαγωνισμού. Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, έρχονται τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, εκ των οποίων μεγάλο μέρος προορίζεται για την Αθήνα και τα υπόλοιπα για τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο, γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες όσον αφορά τις υποδομές στα αμαξοστάσια και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν για την ένταξή τους στο πρόγραμμα δρομολογίων.

Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ κ. Αθανάσιου Κοτταρά, ο οποίος ανέφερε ότι προκειμένου η εταιρεία να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα προχωρά ένα μεγάλο έργο στη γραμμή 1 (Πειραιάς – Κηφισιά) και τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Όπως εξήγησε θα γίνεται ανάκτηση της ενέργειας από το φρενάρισμα των συρμών, προχωρώντας σε ανακατασκευή σε δύο σταθμούς, του Ηρακλείου και του Φαλήρου. Όπως σημείωσε «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που μπορεί να μειώσει το κόστος της συνολικής κατανάλωσης στη "Γραμμή 1" περίπου κατά 12,5%».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης