Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Pouyanne: Παράλογη η απαγόρευση του ρωσικού LNG πριν από το 2025

Pouyanne: Παράλογη η απαγόρευση του ρωσικού LNG πριν από το 2025
Η Ευρώπη συνέχισε να εισάγει 15-20 εκατομμύρια τόνους/έτος, με το ρωσικό LNG, να αποτελεί το 10-15% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου

Μια απαγόρευση από την ΕΕ στις ρωσικές εισαγωγές LNG πριν από το 2025 ή το 2026 θα ήταν «παράλογη» δεδομένου ότι η περιοχή δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει αμέσως τις ποσότητες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Σύμφωνα με το Montel, νέα έργα LNG βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο –κυρίως στις ΗΠΑ– αλλά τα περισσότερα θα τεθούν σε λειτουργία από το 2025 και μετά. Αν και η ΕΕ έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα, οι παραδόσεις LNG εξακολουθούν να επιτρέπονται, αλλά ορισμένες χώρες ζήτησαν από τις εταιρείες να σταματήσουν τις νέες συμβάσεις και να καταργήσουν σταδιακά τις υπάρχουσες.

Η «στάση» της Ευρώπης

Η Ευρώπη συνέχισε να εισάγει 15-20 εκατομμύρια τόνους/έτος, με το ρωσικό LNG, να αποτελεί το 10-15% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, οι οποίες το 2022 ανήλθαν σε 115 εκατομμύρια τόνους (156 bcm), δήλωσε το αφεντικό ο Pouyanne. Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Kpler έδειξαν ότι η Ευρώπη (πλην της Τουρκίας) εισήγαγε 20,7 bcm από τη Ρωσία πέρυσι, αλλά 166 bcm συνολικά.

Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν ελαφρώς στα 14,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με 14,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Συνεχίζεται η παροχή LNG

«Νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατανοήσει τέλεια την εξίσωση», είπε ο Pouyanne, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό LNG. «Εφόσον οι ευρωπαϊκές αρχές δεν επιβάλλουν κυρώσεις και δεν μας ζητούν να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την περιοχή με ρωσικό LNG, θα το κάνουμε.

Το ρωσικό LNG που έρχεται στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από τη Novatek – η οποία κατέχει τον τερματικό σταθμό Yamal LNG 22,5 bcm/έτος στη βορειοδυτική Σιβηρία – και πιο πρόσφατα από την Gazprom, μέσω του νέου τερματικού σταθμού Portovaya 2 bcm/έτος στην περιοχή της ανατολικής Βαλτικής. Η TotalEnergies έχει μερίδιο 20% στην κοινοπραξία Yamal LNG που ανήκει κατά πλειοψηφία στη Novatek.

«Η TotalEnergies συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια του εφοδιασμού πέρυσι, ήμασταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στην Ευρώπη», δήλωσε ο Pouyanne.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης