Έρχεται το πράσινο αερόπλοιο που θα πετά με ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο

Έρχεται το πράσινο αερόπλοιο που θα πετά με ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο
Για το 2026 έχει προγραμματιστεί η πρώτη πτήση του - Θα κάνει το γύρο του κόσμου
Οι εραστές των απευθείας πτήσεων θα βρουν συναρπαστικό το γεγονός ότι η Euro Airship αναπτύσσει το Solar Airship One, ένα αερόπλοιο σε σχήμα φάλαινας που σχεδιάζεται να πετάξει σε περισσότερες από 25 χώρες για 20 ημέρες χωρίς στάσεις χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο.

Ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει ότι θα απογειωθεί το 2026 και η ομάδα που εργάζεται για τη δημιουργία του προσπαθεί να βεβαιωθεί ότι η πρώτη πτήση που θα κάνει το γύρο του κόσμου χωρίς στάσεις και χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων θα παραμείνει εντός του ορισμένου χρονοδιαγράμματος. Η Euro Airship έχει ανακοινώσει ότι το αεροπλοίο της θα πετάει χωρίς θόρυβο και χωρίς εκπομπές άνθρακα, δεδομένου ότι θα βασίζεται στην χρήση της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.

Η δομή


Το αερόπλοιο θα έχει μήκος 151 μέτρα, άκαμπτο σκάφος και όγκο διαστολής ηλίου 53.000 m3. Σχεδόν ολόκληρη η επιφάνειά του θα είναι καλυμμένη με 4.800 m2 ηλιακού φιλμ για να συλλαμβάνει πλήρως το ηλιακό φως. Την ημέρα, θα συλλέγει την ενέργεια του ήλιου.  Τη νύχτα το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποθηκεύεται σε κυψέλες καυσίμου που θα παράγουν υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού. Για να αποφευχθεί η αδράνεια που σχετίζεται με τη χρήση του ηλίου, το αερόπλοιο θα αποτελείται από 15 φακέλους αερίου, που ο καθένας χωριστά θα επιτρέπει την άμεση απόκριση και την πρόβλεψη των μετεωρολογικών συνθηκών.

Τι θα κάνει το Solar Airship One

Το Solar Airship One σχεδιάζει να κάνει μια συνεχή περιήγηση σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τη Δύση προς την Ανατολή, πετώντας κοντά στη γραμμή του Ισημερινού, διανύοντας περισσότερα από 40.000 χλμ. σε 20 ημέρες και σε μέσο υψόμετρο 6.000 μέτρων. Όλα αυτά θα γίνουν χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων και ενδιάμεσες στάσεις. Η Ινδία, η Κίνα, το Μεξικό, οι ΗΠΑ, η Μαυριτανία, το Μάλι και η Γαλλία είναι μερικές από τις χώρες που φιλοδοξούν να διασχίσουν οι πιλότοι το 2026 με το συγκεκριμένο αερόπλοιο που θα τροφοδοτείται ενεργειακά μόνον από ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο.

13 χρόνια έρευνας και βιομηχανικού σχεδιασμού 

Η Euro Airship θα καταστήσει το αεροσκάφος αυτόνομο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χρειάζεται καμία βαριά υποδομή στο έδαφος για την ασφάλειά του. Ο ερματισμός του, για να είναι σταθερό, θα γίνει με ένα κλασικό σύστημα με βάση το νερό και ένα δεύτερο σύστημα πεπιεσμένου αέρα. Το Solar Airship One προκύπτει μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης και άλλα τρία χρόνια βιομηχανικού σχεδιασμού σε συνεργασία με 100 μηχανικούς της Capgemini.

Η Euro Airship λέει ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με σχολεία, πανεπιστήμια και κυβερνήσεις των χωρών που πετούν, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς. Οι πιλότοι που ανέβουν στο σκάφος θα είναι ο πάντα πρωτοπόρος Bertrand Piccard, η Dorine Bourneton, πρώτη γυναίκα με ειδικές ανάγκες πιλότος ακροβατικών ελιγμών, ο Michel Tognini, αστροναύτης και πιλότος μαχητικών και ο πιλότος Jean-Pierre Haigneré.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης