CleanTechnica: Η ανάποδη γέφυρα εμπνέει νέα σχεδίαση για τα πλωτά αιολικά

CleanTechnica: Η ανάποδη γέφυρα εμπνέει νέα σχεδίαση για τα πλωτά αιολικά
Τα νέα πλωτά αιολικά θα κατακτήσουν τον Κόλπο του Μέιν

Ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών εξακολουθεί να αγωνίζεται να βρει τα ερείσματά του στις ΗΠΑ, αντιμέτωπος με την εκστρατεία παραπληροφόρησης των αντιπάλων του. Ωστόσο, η Πολιτεία του Μέιν φαίνεται να αδιαφορεί γι αυτήν. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η γη των αστακών και των φάρων θα γίνει διάσημη και για τα πλωτά υπεράκτια αιολικά της.

Πλωτά αιολικά στο Μέιν 

Τα πλωτά αιολικά λύνουν το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα παράκτια κράτη τα οποία θέλουν και μπορούν να εγκαταστήσουν υπεράκτια αιολικά, αλλά μπορεί να έχουν βαθιά νερά που δεν επιτρέπουν τη συμβατική κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάνω σε σταθερές πλατφόρμες. Άλλα εμπόδια μπορεί να προέρχονται επίσης από τον τουρισμό και τις άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες.

Η λύση σε όλα αυτά είναι να εγκαταστήσουμε τις ανεμογεννήτριες σε πλωτές πλατφόρμες δεμένες στον πυθμένα του ωκεανού. Αυτό όμως είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Οι πλωτές πλατφόρμες έχουν υψηλό κόστος και είναι δύσκολο το έργο των μηχανικών που πρέπει να πετύχουν τις σωστές ισορροπίες όταν εμπλέκονται κύματα, καιρικές συνθήκες και τεράστιες, περιστρεφόμενες ανεμογεννήτριες.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει δώσει κονδύλια του προϋπολογισμού έρευνας και ανάπτυξης για να βοηθήσει την έναρξη της παγκόσμιας πλωτής αιολικής βιομηχανίας. Ένα τέτοιο έργο εγκαθίσταται στο Μέιν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μέιν.

Εκ πρώτης όψης το Μέιν  δεν φαίνεται το κατάλληλο μέρος για επενδύσεις σε νέα υπεράκτια αιολική τεχνολογία. Είναι μια Πολιτεία με λίγο πληθυσμό που έχει πάρα πολλά δίκτυα. Ωστόσο, ο Κόλπος του Μέιν  είναι μια από τις θέσεις με τους καλύτερους υπεράκτιους αιολικούς πόρους στον κόσμο και αυτό εγείρει το ενδιαφέρον

Η σύνδεση του πράσινου υδρογόνου με τα υπεράκτια αιολικά

Εκτός από τους αστακούς και τους φάρους, το Μέιν είναι επίσης γνωστό ως η αμερικανική πολιτεία που η θέρμανση στα σπίτια βασίζεται στο πετρέλαιο περισσότερο από κάθε άλλη. Οι σχεδιαστές ενεργειακής πολιτικής αναζητούν τρόπο να περιορίσουν τη χρήση του πετρελαίου για οικιακή θέρμανση και τα πλωτά υπεράκτια αιολικά μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης.

Ως αυτόνομη πηγή νέων κιλοβάτ στο δίκτυο του Maine, τα πλωτά υπεράκτια αιολικά δεν θα επιλύσουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος και τα υψηλά επιπέδα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εικόνα όμως αλλάζει όταν εισέρχεται σε αυτήν το πράσινο υδρογόνο.

Προ τριετίας, πριν ακόμη την πανδημία, η κυβερνήτης του Μέιν Janet Mills, συνοδευόμενη από άλλους κρατικούς αξιωματούχους είναι κάνει μια περιοδεία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Σκωτίας.

 «Η Σκωτία έχει αρχίσει να αξιοποιεί την υπεράκτια αιολική ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και το Μέιν προσβλέπει στο πείραμα της Σκωτίας με το πράσινο υδρογόνο ως τρόπο για να παρέχει περισσότερα καθαρά κιλοβάτ», σημείωνε μάλιστα η CleanTechnica τον Νοέμβριο του 2020. «Η Mitsubishi εμπλέκεται στο έργο του Μέιν, έχοντας εξαγοράσει την εταιρεία New England Aqua Ventus μέσω μιας κοινοπραξίας με τη θυγατρική της Mitsubishi Renewables Diamond Offshore Wind και την εταιρεία RWE Renewables », πρόσθετε

Τι είναι το Aqua Ventus

Το Aqua Ventus είναι ένα πιλοτικό έργο που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2011 με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου κύτους κατασκευασμένου από σκυρόδεμα, ως εναλλακτική λύση στις χαλύβδινες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται συνήθως στην κατασκευή πλωτών υπεράκτιων αιολικών.

«Το σχέδιο VolturnUS Hull εμπνεύστηκε και κατασκευάστηκε σαν μια ανάποδη γέφυρα», εξηγεί το Advanced Structures & Composites Center του Πανεπιστημίου  του Μέιν, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «μετασχηματιστική τεχνολογία πλωτής γάστρας από σκυρόδεμα για την αξιοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το κόστος της».

Η Advanced Structures & Composites Center (ASCC) του Πανεπιστήμιο του Μέιν σημειώνει ότι το νέο κύτος αναπτύσσεται στη βάση των τυπικών τεχνικών προκατασκευασμένης κατασκευής γεφυρών που μπορούν να αναπτυχθούν παντού στον κόσμο. Σε αντίθεση με τις κατασκευές από χάλυβα, τα υλικά μπορούν να προέρχονται από την τοπική αγορά και ο κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει την τοπική εργασία.

Αναφέρει επίσης ότι το νέο κύτος έχει μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση σε σύγκριση με τον χάλυβα, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης κατά τη διάρκεια ης ζωής. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το μεγαλύτερο βάρος της κατασκευής από σκυρόδεμα, το οποίο λειτουργεί ως απορροφητικό μαξιλάρι ενάντια στην κίνηση των κυμάτων.

Άλλα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης κόστους περιλαμβάνουν τη χαμηλή βύθιση, δηλαδή το ότι το κύτος κάθεται σχετικά ψηλά στο νερό, εξαλείφοντας την ανάγκη για εξειδικευμένες λιμενικές εγκαταστάσεις σε βαθιά νερά. «Η χαμηλή βύθιση επιτρέπει την ανάπτυξη της συγκεκριμένες τεχνολογίας σε λιμάνια με ρηχά νερά σε όλο τον κόσμο», εξηγεί το ASCC.

Τα επόμενα βήματα για τα πλωτά αιολικά

Η υπόσχεση για ανάπτυξη πλωτών αιολικών παντού στον κόσμο και με χαμηλότερο κόστος έχει προσελκύσει μεγάλα κεφάλαια. Μέχρι στιγμής, η ASCC υπολογίζει ότι έχει λάβει 40 εκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την RWE Renewables και τη Diamond Offshore Wind της Mitsubishi.

Το ASCC σχεδιάζει πλέον την δημιουργία και παρουσίαση ενός πλωτού υπεράκτιου αιολικού VolturnUS 11 μεγαβάτ σε μια ειδική ερευνητική τοποθεσία που θα οριστεί από το κράτος.

Το επόμενο βήμα είναι η διασφάλιση μίσθωσης για μια θέση εγκατάστασης του έργου σε ομοσπονδιακά ύδατα. Το Γραφείο Ενέργειας του Μέιν υπέβαλε αίτηση στην ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Ενέργειας Ωκεανών του Υπουργείο Εσωτερικών για μια θέση με έκταση 15,2 τετραγωνικών μιλίων στον Κόλπο του Μέιν, με στόχο την εμπορική ανάπτυξη του έργου τη δεκαετία του 2030.

Αν και ως τότε μεσολαβεί πολύς χρόνος, η κυβερνήτης Janet Mills του Μέιν ετοιμάζει από τώρα σχέδια για την εγκατάσταση υπεράκτιων πλωτών αιολικών 3.000 μεγαβάτ στον κόλπο του Μέιν, φυσικά πολύ μακριά από τις αλιείας των αστακών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης