Επαναστατική τεχνολογία απελευθερώνει την ηλιακή ενέργεια από τις ιδιοτροπίες του καιρού

Επαναστατική τεχνολογία απελευθερώνει την ηλιακή ενέργεια από τις ιδιοτροπίες του καιρού
Η επίστρωση ταινιών που πρότεινε ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο του Toledo θα ενισχύσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας το χειμώνα

Οι μηχανικοί εφηύραν έναν τρόπο ώστε να αφαιρούν παθητικά το χιόνι από τα ηλιακά πάνελ και να μπορούν αυτά να συνεχίζουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη κι όταν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Toledo στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξε μια επίστρωση ταινιών που κάνει το συσσωρευμένο χιόνι να γλιστράει από τους ηλιακούς συλλέκτες χωρίς να επηρεάζει την απόδοσή τους.

Τα ηλιακά πάνελ μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια τις μέρες με συννεφιά, αν όμως καλυφθούν με χιόνι είναι αδύνατο να συλλέξουν έστω και την ελάχιστη ενέργεια από την ήλιο. Η χιονοκάλυψη των ηλιακών έργων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια έως και 12% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως σε περιοχές με έντονες χιονοπτώσεις.

Η τεχνολογία

Οι συγκεκριμένες ταινίες είναι αυτοκαθαριζόμενες και μπορούν να τοποθετηθούν σχετικά εύκολα τόσο σε νέες όσο και σε υπάρχουσες ηλιακές εγκαταστάσεις.
«Η επίστρωση με ταινίες γίνεται στο κάτω άκρο του πάνελ, με αποτέλεσμα την παθητική απομάκρυνση του χιονιού χωρίς να απαιτείται ενέργεια για να γίνει αυτό», δήλωσε ο Hossein Sojoudi, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Βιομηχανίας και Μηχανικών Κατασκευών στο Πανεπιστήμιο του Toledo. «Η επικάλυψη με ταινίες δεν παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ηλιακού φωτός ή στην απόδοση του πάνελ, δεν προκαλεί μερική σκίαση δεν δημιουργεί τοπικά σημεία θερμότητας, δεν ακυρώνει την εγγύηση ενώ στην πραγματικότητα βελτιώνει τη διάρκεια ζωής του».

Δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έδειξαν ότι ηλιακά πάνελ με επίστρωση ταινιών πέτυχαν πάνω από 5% βελτιωμένη παραγωγή ενέργειας ετησίως.

Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το 3,4% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, ενώ πάνω από το ήμισυ της νέας ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2023 προβλέπεται ότι θα προέρχεται από ηλιακή ενέργεια.

Άρχισε η βιομηχανική ανάπτυξη

Ο Δρ Sojoudi άρχισε ήδη να συνεργάζεται με εταίρους από τη βιομηχανία και είπε ότι αναμένει να εγκατασταθούν χιλιάδες επικαλύψεις με ταινίες σε όλες τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2023.

«Εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε σε ρυθμό παραγωγής 1 εκατομμυρίου ταινιών επικάλυψης μέχρι το τέλος του 2024», είπε.

«Η πρότασή μας αφορά μια επαναστατική τεχνολογία που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον 150 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα ετήσια έσοδα, στις Πολιτείες με έντονες χιονοπτώσεις... Μέσω της βοήθειας των στρατηγικών μας εταίρων, εκπληρώνουμε την υπόσχεση για ηλιακή ενέργεια όλο το χρόνο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης