Ενέργεια

Οilprice.com: Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν

Οilprice.com: Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν
Ανοδική πορεία λόγω πτώσης των αποθεμάτων αργού και περικοπών του ΟΠΕΚ+

Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να ανεβαίνουν στις αρχές της ασιατικής συναλλαγής τη Δευτέρα 18/9/2023, με το WTI (West Texas Intermediate) να σπάει πάνω από τα 91,60 δολάρια και το Brent να διαπραγματεύεται στα 94,74 δολάρια σύμφωνα με το oilprice.com.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή 15/9/2023, το πετρέλαιο σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών του, που αραιώθηκαν από την αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και από την τελευταία έκθεση βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας, η οποία έδειξε ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη τον Αύγουστο.

Η πτώση των αποθεμάτων αργού και η συνέχιση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι της τιμής του πετρελαίου που δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν εν μέσω προσδοκιών για ολοένα και πιο σφιχτή αγορά και ελπίδων ότι τα τελευταία μέτρα τόνωσης της Κίνας θα αναζωογονήσουν την οικονομία.

Τα τελευταία μέτρα τόνωσης της Κίνας έχουν προσθέσει μόνο το ανοδικό κλίμα, με τις ελπίδες να αυξάνονται ότι ο ασιατικός «γίγαντας» πρόκειται να επαναφέρει την οικονομία του σε τροχιά.

Η πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων εν μέσω μιας σύσφιξης της αγοράς με τον ΟΠΕΚ+ και τις περικοπές παραγωγής στη Σαουδική Αραβία στήριξαν τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.


Λόγοι που οδηγούν τις τιμές στα ύψη

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα μείωσε τον δείκτη αποθεματικών για τις τράπεζες για δεύτερη φορά φέτος σε μια κίνηση να αυξήσει τη ρευστότητα στο σύστημα.

«Η πολιτική τόνωσης της Κίνας, τα ανθεκτικά οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενες περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ είναι οι παράγοντες που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση της αγοράς πετρελαίου», έγραψε η Tina Teng (αναλύτρια αγοράς στην CMC Markets), σε ένα σημείωμα για την προεπισκόπηση των κινήσεων της αγοράς αυτή την εβδομάδα.

Ο Ed Moya (ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA), σχολίασε την Παρασκευή ότι «Μετά από μια τρίτη εβδομάδα κερδών, οι τιμές του αργού δεν βλέπουν την τυπική λήψη κερδών, καθώς οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης αργού ενισχύονται από τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή για λίγο ακόμα, αλλά ίσως χρειαστεί να δούμε ένα νέο καταλύτη για να στείλει το πετρέλαιο σε τριψήφια νούμερα».

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματά τους στο αργό πετρέλαιο τις δύο εβδομάδες έως τις 12 Σεπτεμβρίου ως απάντηση στην επέκταση των περικοπών εφοδιασμού από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Το συνδυασμένο καθαρό long (η διαφορά μεταξύ ανοδικών και πτωτικών στοιχημάτων) σε Brent και WTI εκτινάχθηκε σε υψηλό 18 μηνών, με τις αγορές να ηγούνται του αμερικανικού δείκτη αναφοράς αργού πετρελαίου, δήλωσε ο Ole Hansen (Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης