Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Δανία: Επένδυση 290 εκατ. δολαρίων στην πράσινη μετάβαση από τη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk

Δανία: Επένδυση 290 εκατ. δολαρίων στην πράσινη μετάβαση από τη φαρμακοβιομηχανία  Novo Nordisk
H μητρική της φαρμακοβιομηχανίας Novo Holdings ανακοίνωσε επένδυση 290 εκατ. δολαρίων σε ταμείο ενεργειακής μετάβασης

Ο μέτοχος πλειοψηφίας της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μια σημαντική επένδυση σε ένα νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό του πέρα από την υγεία.
Η Novo Holdings ελέγχει το 76% της δανικής φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, η οποία έγινε η πιο «πολύτιμη» εταιρεία της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κερδών της από το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy και το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 Ozempic.
Η Novo Holdings ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (290 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα νέο ταμείο που διαχειρίζεται η Glentra Capital, μια επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε πέρυσι από δύο Δανούς επιχειρηματίες. Η εταιρεία αυτή υποστηρίζει ότι έχει στόχο να παράγει αποδόσεις για τους επενδυτές της μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Novo Holdings είπε επίσης ότι πήρε μερίδιο 20% στην Glentra Capital.

Προτεραιότητα η πράσινη μετάβαση

Ο Morten Beck Jorgensen, διευθύνων σύμβουλος για επενδύσεις κεφαλαίου, δήλωσε στο Reuters ότι η συγκεκριμένη επένδυση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 14/9 ακολουθεί τη στρατηγική που υιοθετήθηκε πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την οποία η Novo Holdings θα αυξήσει τις επενδύσεις της στην πράσινη μετάβαση με την πάροδο του χρόνου, ώστε να δημιουργήσει μακροχρόνιες μακροπρόθεσμες αποδόσεις μέσω επενδύσεων που βελτιώνουν σε γενικές γραμμές τη βιωσιμότητα.
«Η πράσινη μετάβαση δεν θα είναι η μόνη προτεραιότητα, αλλά θα αποτελέσει μεγάλο μέρος ολόκληρου του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στο μέλλον», δήλωσε ο Jorgensen, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.
O Jorgensen πρόσθεσε ότι παρόλο που η Novo Holdings είχε πραγματοποιήσει αρκετές πρόσφατες επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης, αναφέροντας μία από τις άγνωστες επενδύσεις στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων NREP που εστιάζει στη βιωσιμότητα, αυτή που ανακοινώθηκε στις 14/9 ήταν η πρώτη μεγάλη.

Στα 219 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Novo Nordisk

Το κεφάλαιο για επενδύσεις που διαθέτει η Novo Holdings αυξάνεται με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της Novo Nordisk. Η κεφαλαιοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας στις 14/9 ήταν 219 δισεκατομμύρια δολάρια και η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 45% φέτος.
Η Novo Holdings ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ίδρυμα Novo Nordisk, το οποίο μεταξύ των στόχων του περιλαμβάνει την παροχή «μιας σταθερής βάσης για τις εμπορικές και ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται από τις εταιρείες του Ομίλου Novo», του οποίου η Novo Nordisk είναι η μεγαλύτερη και υποστηρίζει «επιστημονικούς ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης