Χρηματιστήριο & Αγορές

Κέρδη στη Wall, με το βλέμμα των επενδυτών στην οικονομία – Στο +0,84% o S&P 500, ο Nasdaq +0,81% - Στο +25% η Arm

Κέρδη στη Wall, με το βλέμμα των επενδυτών στην οικονομία – Στο +0,84% o S&P 500, ο Nasdaq +0,81% - Στο +25% η Arm
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Ανοδικά κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα δεδομένα που έρχονται από το μέτωπο της οικονομίας των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow ενισχύθηκε +0,96% στις 34.907 μον., ο δείκτης S&P 500 κέρδισε +0,84% στις 4.505 μον. και ο δείκτης Nasdaq σημείωσε αύξηση +0,81% στις 13.926 μον.

Στο ταμπλό, ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Arm Holdings στον τεχνολογικό δείκτη της Wall Street Nasdaq, στην τιμή των 58 δολαρίων και με αποτίμηση στα 66,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά.
Επισημαίνεται πως η Arm Holdings πούλησε περίπου 95,5 εκατομμύρια μετοχές.
Η Softbank, η οποία πήρε την εταιρεία το 2016, θα ελέγχει περίπου το 90% των μετοχών της.
Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία τιμολογήθηκε στο ανώτερο άκρο του αναμενόμενου εύρους της, στα 51 δολάρια ανά μετοχή, οπότε μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο η εταιρεία κέρδιζε ως 25%.
Η εταιρεία θα διαπραγματεύεται με την ένδειξη «Arm».
Πάντως, στην τρέχουσα αποτίμηση, η τεχνολογική εταιρεία, με όρους PE, τυγχάνει διαπραγμάτευσης 110 φορές τα κέρδη της.

Στο μέτωπο της οικονομίας, στις 220.000 ανήλθαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3.000 συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Ειδικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου, το προκαταρκτικό στοιχείο για τις εποχικά προσαρμοσμένες αρχικές αιτήσεις ανήλθε σε 220.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 3.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή, αυξητικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Αύγουστο… σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.
Ο γενικός δείκτης (PPI) σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,6%, από 0,7% τον Ιούλιο, και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,7%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του δείκτη από τον Ιανουάριο του 2023.
Επίσης, τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για πέμπτο διαδοχικό μήνα, παρά τον επιθετικό κύκλου νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 η Federal Reserve.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 0,6% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,2%.
Οι λιανικές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτικών δαπανών και αποτελούν καλή ένδειξη της πορείας της οικονομίας.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, κρατώντας τον δείκτη τιμών σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, μάλλον δεν αναμένεται να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της Fed, καθώς σύμφωνα με το CME FedWatch Tool κατά 97% τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα.
«Πιστεύουμε ότι η αστάθεια θα μας συντροφεύει μέχρι το τέλος του έτους καθώς τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου που παρέσυραν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι το 2023 θα αρχίσουν να φαίνονται ακριβά ενόψει των αυξημένων αποδόσεων» δήλωσε ο Alex McGrath, επικεφαλής επενδύσεων της NorthEnd Private Wealth.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος πέρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διαμορφώθηκαν στις 15.805 μονάδες με άνοδο 0,97%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε κατά 1,95% στις 7.673 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 7.308 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 1,19%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 28.872 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 1% στις 458 μονάδες.


ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης