Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ράλι της τιμής πετρελαίου βλέπει το WTI

Ράλι της τιμής πετρελαίου βλέπει το WTI

Εκτίναξη στα 90 δολάρια

Το West Texas Intermediate (WTI) εκτινάχθηκε στα 90 δολάρια το πρωί της Πέμπτης 14/9/2023, σημειώνοντας μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών άνοδο άνω της τάξεως του 30%, λόγω των συνεχιζόμενων περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ + και των ενδείξεων ότι έρχεται μια πιο σφιχτή αγορά, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα oilprice.com.

Το WTI είναι μείγμα αργού πετρελαίου. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να αναφέρεται στην τιμή άμεσης παράδοσης, στη μελλοντική τιμή ή στην εκτιμώμενη τιμή για αυτό το πετρέλαιο.

Οι τιμές spot και μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς στην τιμολόγηση του πετρελαίου.


Φλέρταρε… τα 90 δολάρια από τις 13/9

Οι οιωνοί για την εκτίναξη στα 90 δολάρια είχαν αρχίσει να φαίνονται από το πρωί της Τετάρτης (13/9/2023). Τότε το WTI διαπραγματευόταν στα 90,14 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,62 δολ. την ημέρα για κέρδος  1,83%.

Η αναδυόμενη στενή κατάσταση προσφοράς έχει επίσης ωθήσει τις τιμές του αργού Brent σε πάνω από 93 δολάρια το βαρέλι.

Στις 10:52 π.μ. την Τετάρτη, το Brent διαπραγματευόταν στα 93,59 $, σημειώνοντας άνοδο 1,71 $ την ημέρα για κέρδος 1.86%.


Άνοδος εν μέσω διάστασης απόψεων μεταξύ OPEC και ΕΙΑ

Το φλερτ του WTI με το μάρκο των 90 δολαρίων έρχεται μια ημέρα αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε ότι οι περικοπές παραγωγής του OPEC + υπό τη Σαουδική Αραβία θα δημιουργούσαν σημαντικό έλλειμμα προσφοράς που θα εκτοξεύονταν οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω υψηλής αστάθειας.

Η συγκεκριμένη άποψη έρχεται σε αντίθεση με τον OPEC. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, ανέφερε την ότι αυτό που έκανε τις προβλέψεις τόσο επικίνδυνες είναι ότι συχνά συνοδεύονται από εκκλήσεις για διακοπή νέων επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όπως ανέφερε «Τέτοιες αφηγήσεις οδηγούν το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στη θεαματική αποτυχία».


Η μείωση των αποθεμάτων ανέβασε τις τιμές

Εν μέσω αυξανόμενων προβλέψεων πετρελαίου 100 δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Standard Chartered (βρετανική πολυεθνική τράπεζα που δραστηριοποιείται στον τομέα των καταναλωτικών, εταιρικών και θεσμικών τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαθεσίμων) ανέφερε σε έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι απότομες μειώσεις στα αποθέματα που προκαλούνται από την υπερβολική ζήτηση θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο του έτους, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 107 δολάρια το επόμενο έτος, εάν ο OPEC + αποτύχει να αντιστρέψει την πορεία των περικοπών παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης