Ενέργεια

Κοινοπραξία Μytilineos - GE Vernova : Προτιμητέοι ανάδοχοι σε υποθαλάσσια διασύνδεση ύψους 2,8 δισ. ευρώ στη Μ.Βρετανία

Κοινοπραξία Μytilineos - GE Vernova : Προτιμητέοι ανάδοχοι σε υποθαλάσσια διασύνδεση ύψους 2,8 δισ. ευρώ στη Μ.Βρετανία
Πρόκειται για το Eastern Green Link 1 525 kV με ισχύ 2 GW και μήκος 190 χλμ που θα ενώσει Σκωτία με Αγγλία

To Εθνικό Δίκτυο της Βρετανίας με την SP Energy Networks επέλεξε την κοινοπραξία GE Vernova με την Mytilineos σαν τον πρωτιμώμενο προμηθευτή για το Eastern Green Link 1 (EGL1) (μεταρροπέας σταθμών).

Το «Eastern Green Link 1 (EGL 1)» είναι υποθαλάσσια διασύνδεση 525 kV με ισχύ 2 GW  που διασυνδέει την East Lothian στη Σκωτία με το County Durham στην Αγγλία.

Το έργο είναι μήκους 190 χλμ. προϋπολογισμού 2,5 δις. λιρών και αποτελεί ένα superhighway μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια σε περισσότερα από 2 εκατ. νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διασύνδεση HVDC (high voltage direct current) μήκους 190 χλμ. με σταθμούς μετατροπών θα εξασφαλίσει τη διασύνδεση με τις υπάρχουσες υποδομές του δικτύου, ώστε με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία να επιτευχθεί η μεταφορά μεγάλων φορτίων ενέργειας μέσω μεγάλων υποθαλάσσιων αποστάσεων.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Διαχειριστή (Οfgem) τα συμβόλαια αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα μέσα στο 2023 και το κατασκευαστικό έργο να ξεκινήσει μέσα στο 2024. Ο στόχος είναι το έργο να μπει σε λειτουργία το 2029.

Το EGL1 είναι τμήμα κλειδί του νέου δικτύου που απαιτείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές και θα έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της προμήθειας ενέργειας σε εθνικό επίπεδο μελλοντικά.

Ο υπουργός πυρηνικών και δικτύου Andrew Bowie δήλωσε: «Έχουμε έναν παγκοσμίου κλάσεως τομέα ΑΠΕ που θα βοηθήσει να ηλεκτροδοτήσουμε την Βρετανία από την Βρετανία με αξιόπιστη, καθαρή και οικονομική ενέργειας για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά. Εγχειρήματα σαν και αυτό θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας , τη μείωση των λογαριασμών, την επίτευξη μηδενικών εκπομπών και την ισχυροποίηση της ενεργειακής ασφάλειας».

Ο Project Director Peter Roper δήλωσε: «Η GE Vernova και η Mytilineos ως επιλεγόμενοι προμηθευτές είναι υψηλού επιπέδου εξειδικευμένοι όμιλοι σε αυτό το επίπεδο τεχνολογίας και φέρουν σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία για να ολοκληρώσουν ένα έργο που ικανοποιεί τις μελλοντικές ανάγκες της Βρετανίας και ταυτόχρονα καλύπτει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών.

Ο Philippe Piron, CEO στη GE Vernova’s Grid Solutions business ανέφερε ότι: «Η επιλογή της κοινοπραξίας αποτελεί μια αναγνώριση για την τεχνογνωσία στον κλάδο της HVDC που μπορεί να εξασφαλίζει καινοτόμες λύσεις με τη συμβολή της εμπειρίας της Mytilineos στη διαχείριση και κατασκευή τόσο σύνθετων projects για να υποστηριχθεί ο στόχος του εθνικού δικτύου της Βρετανίας για μηδενικές εκπομπές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης