Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Στο -0,2% o Dow, o Nasdaq +0,3%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Στο -0,2% o Dow, o Nasdaq +0,3%
Συνεχείς εναλλαγές προσήμων στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Mεικτή εικόνα παρουσίασαν εντέλει οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, μετά τη δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος κινήθηκε σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,20% στις 34.575 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,12% στις 4.467 μον. και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε +0,3% στις 13.813 μον.
Οι επενδυτές έχουν επίσης το βλέμμα στραμμένο στην IPO της Arm, η οποία αναμένεται να αποτιμηθεί στα 55 δισ. δολάρια.

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο του 2023, από 3,2% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 3,6%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6%, όπως αναμενόταν, από 0,2% τον Ιούλιο.
Τα στοιχεία θολώνουν ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις για τις προσεχείς αποφάσεις της Federal Reserve, καθώς αν και δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή επιμένουν να αυξάνονται, η εικόνα του δομικού δείκτη ήταν καλύτερη.
Ειδικότερα, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 4,3%, από 4,7% τον Ιούλιο.
Σε μηνιαία βάση αυξήθηκε όμως 0,3% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα…
Ωστόσο, είναι διάχυτη η ανησυχία σε αυτήν την έκθεση ΔΤΚ –τιμές βενζίνης, ασφάλιση αυτοκινήτων, συντήρηση και επισκευή– ότι η Fed δεν θα διασκεδάσει την ιδέα μιας επιπλέον επιτοκιακής αύξησης πριν από το τέλος του έτους» έγραψε ο Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Bankrate.

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα (13/9/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διαμορφώθηκε στις 15.654 μονάδες με πτώση 0,39%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά -0,02% στις 7.525 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 7.222 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,42%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,36% στις 28.481 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,32% στις 453 μονάδες.
Οι περισσότεροι κλάδοι του STOXX 600 κινήθηκαν πτωτικά.
Οι μετοχές του λιανεμπορίου σημείωσαν πτώση 1%, καθώς οι βιομηχανικές και τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν κατά 0,7%.
Η ιδιοκτήτρια της Zara, η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο, υποχώρησε κατά 1,2% παρά την ανακοίνωση ενδιάμεσων αποτελεσμάτων εξαμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και έδειξαν αύξηση 14% στα μικτά κέρδη.
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών τον Ιούλιο, καθώς οι απεργίες και οι βροχές έπληξαν τη δραστηριότητα περισσότερο από το αναμενόμενο, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι μια ύφεση μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε κατά 0,5% μετά από αύξηση 0,5% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση κατά 0,2%. Οι υπηρεσίες, οι κατασκευές και η μεταποίηση συρρικνώθηκαν.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης