Von der Leyen: Εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας

Von der Leyen: Εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας
Προαπαιτούμενο της επιτυχίας είναι η στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ για να παραμείνει μια ανταγωνιστική οικονομία επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) που εκφώνησε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός παραμένει μεγάλη οικονομική πρόκληση για την ΕΕ, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εργάζεται σκληρά» να τον διατηρήσει υπό έλεγχο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, τα «καλά νέα» είναι ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τις τιμές της ενέργειας. «Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πάνω από 300 ευρώ ανά MWh πριν από ένα χρόνο. Τώρα είναι γύρω στα 35», ανέφερε.Τόνισε ότι όσο θα δρομολογούνται νέες επενδύσεις για να απαλλαγεί η βιομηχανία από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως με το νόμο για μηδενικές εκπομπές και το νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών.«Από τον άνεμο στον χάλυβα, από τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι ξεκάθαρη: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη»

Μιλώντας για το σχέδιο «καθαρής» μετάβασης για τη βιομηχανία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ένα «ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας – σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως «όπλο», πυροδοτώντας φόβους για μπλακ άουτ και μια ενεργειακή κρίση, «όμως τα καταφέραμε, γιατί μείναμε ενωμένοι - συνενώνοντας τη ζήτησή μας και αγοράζοντας ενέργεια μαζί», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ χρησιμοποίησε αυτή την κρίση για να επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιταχύνει την καθαρή μετάβαση. Παράλληλα η ΕΕ χρησιμοποίησε την «κρίσιμη μάζα της» για να μειώσει τις τιμές και να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της προμήθειες, είπε η φον ντερ Λάιεν και τόνισε ότι το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο πρέπει να δούμε πώς θα το επαναλάβουμε σε τομείς όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες ή το καθαρό υδρογόνο.

Τέλος, σχετικά με την πράσινη τεχνολογία, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας από την Κομισιόν κατά των επιδοτήσεων της Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα. Συγκεκριμένα, άσκησε κριτική για την κινεζική πολιτική των γενναίων επιδοτήσεων, χαρακτηρίζοντάς την “αθέμιτη πρακτική”. Όπως τόνισε, έχει πλημμυρίσει η αγορά από κινεζικά αυτοκίνητα, ενώ οι τιμές τους είναι χαμηλές, κάτι που δημιουργεί μια “στρεβλή εικόνα” της αγοράς και έναν “αθέμιτο ανταγωνισμό”.

Η έρευνα ανοίγει παρά τις ανησυχίες για αντίποινα από την Κίνα, σε μία ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την ικανότητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών να ανταγωνιστούν την κινεζική βιομηχανία.Η BYD, ηγέτιδα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα, επέκτεινε τις απώλειες έως και 2% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Εν τω μεταξύ, η XPeng υποχώρησε έως και 2,8% και η Li Auto επίσης πτωτικά, διαπραγματεύονταν σε ενδοημερήσια χαμηλά έως και 0,5%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης