Η «μπαταρία χωρίς μεμβράνη» φέρνει επανάσταση και μειωμένο κόστος

Η «μπαταρία χωρίς μεμβράνη» φέρνει επανάσταση και μειωμένο κόστος

Νέα εφεύρεση φέρνει «επανάσταση» για τις μπαταρίες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μπαταρία που ισχυρίζονται ότι θα έχει βαθιές επιπτώσεις στο μέλλον της αποθήκευσης ενέργειας και των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η μπαταρία οξειδοαναγωγικής ροής λιθίου, που αναπτύχθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμης σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που χρειάζονται μπαταρίες μεγάλης κλίμακας για την αποθήκευση ενέργειας σε περιόδους υπερπαραγωγής και την απελευθέρωση της όταν η παραγωγή μειώνεται .

«Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας είναι πάντα αναντίστοιχες μεταξύ τους», δήλωσε ο Jimmy Jiang, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια συσκευή που θα μπορεί να αποθηκεύει προσωρινά αυτήν την ενέργεια προσωρινά και θα την απελευθερώνει όταν χρειάζεται».

Μπαταρία χωρίς μεμβράνη

Ο νέος σχεδιασμός αφαιρεί τη μεμβράνη που χωρίζει τους θετικούς και αρνητικούς πόλους της μπαταρίας, η οποία είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη αυτού του τύπου μπαταρίας και στο παρελθόν έχει εμποδίσει την ανάπτυξη.

Η μπαταρία χωρίς μεμβράνη παρουσίασε υψηλή τάση και ενεργειακή πυκνότητα που θα μπορούσε δυνητικά να καλύψει τις απαιτήσεις για χρήση πράσινης ενέργειας σε μεγάλη κλίματα με οικονομικά βιώσιμο κόστος για πρώτη φορά.

«Αυτός ο σχεδιασμός μειώνει σημαντικά το κόστος υλικών», είπε η Soumalya Sinha, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι που συμμετείχε στην έρευνα. «Προσπαθούμε να επιτύχουμε την ίδια απόδοση με φθηνότερο κόστος».

Η ομάδα έχει καταθέσει αίτηση για να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σχέδιο, το οποίο ο Δρ Jiang είπε ότι προαναγγέλλει μια «επανάσταση στις μπαταρίες» μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. «Είμαι σίγουρος για αυτό», είπε. «Υπάρχει πολλή εντατική έρευνα για την υπέρβαση των ορίων απόδοσης της μπαταρίας».

Η έρευνα περιγράφηκε λεπτομερώς σε μια επιστημονική ανακοίνωσε με τίτλο «Development of high-voltage and high-energy membrane-free nonaqueous lithium-based organic redox flow batteries’, (Ανάπτυξη μη υδατικών μπαταριών οργανικής οξειδοαναγωγής λιθίου χωρίς μεμβράνη υψηλής τάσης και υψηλής ενέργειας), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης