Ενέργεια

Oilprice για χρήση άνθρακα: Η πραγματικότητα νικά το «παραμύθι» - Tι έδειξε για κατανάλωση, παραγωγή το 2022

Oilprice για χρήση άνθρακα: Η πραγματικότητα νικά το «παραμύθι» - Tι έδειξε για κατανάλωση, παραγωγή το 2022
Η ΕΕ σημείωσε αύξηση 2,0% στην κατανάλωση άνθρακα το 2022, που αποδόθηκε στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας

Tην αμφιλεγόμενη παρουσία του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα, επιχειρεί να αναλύσει το Oilprice, παρουσιάζοντας την κατανάλωσή του στην ΕΕ το 2022 και τον βαθμό εξάρτησης των χωρών «πάνω» του.

Το 2022, ο άνθρακας αποτελούσε το 26,7% της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Ήταν πίσω από το πετρέλαιο (31,6%), αλλά μπροστά από το φυσικό αέριο (23,5%). Ωστόσο, ο άνθρακας ήταν υπεύθυνος για περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αντίστοιχα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA), η καύση άνθρακα εκπέμπει κατά μέσο όρο περίπου 220 λίβρες CO2 ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU) ενέργειας. Συγκριτικά, το πετρέλαιο εκπέμπει περίπου 160 λίβρες CO2 ανά εκατομμύριο BTU και το φυσικό αέριο εκπέμπει 117 λίβρες CO2 ανά εκατομμύριο BTU.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε εκατομμύριο BTUs ενέργειας που καταναλώνεται, το 2022 ο άνθρακας εκπέμπει 26,7% επί 220 λίβρες, το πετρέλαιο εκπέμπει 31,6% επί 160 λίβρες και το φυσικό αέριο εκπέμπεται 23,5% επί 117 λίβρες.

Συνολικά, ο άνθρακας (43%), το πετρέλαιο στο 37% και το φυσικό αέριο στο 20% είναι με την εν λόγω σειρά κατάταξης τα τρία ορυκτά που συμβάλλουν στις  εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η εξάρτηση των χωρών

Λόγω των διαφόρων ζητημάτων ρύπανσης που σχετίζονται με τον άνθρακα, οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν απομακρυνθεί από την ηλεκτρική ενέργεια που λειτουργεί με καύση άνθρακα. Επειδή όμως ο άνθρακας είναι φθηνός, οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα ως πηγή ενέργειας. Η κατανάλωση άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παράγοντας αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες και αυξήθηκε στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στις 38 χώρες που αποτελούν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε κατά μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9% την τελευταία δεκαετία. Σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ο άνθρακας αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4%.

Η κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρουσίασε την ίδια πτωτική τάση με τον ΟΟΣΑ. Την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση άνθρακα στην ΕΕ μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,2%. Όμως, το 2022, η κατανάλωση άνθρακα στην ΕΕ αντιστράφηκε και αυξήθηκε κατά 2,0%. Αυτό ήταν συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των χωρών της ΕΕ που αντικατέστησαν το ρωσικό φυσικό αέριο με άνθρακα.

Οι μάταιες προσπάθειες

Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν μια παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, μόλις 0,01% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2014. Ουσιαστικά, παρά όλες τις προσπάθειες του κόσμου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η κατανάλωση άνθρακα είναι τόσο υψηλή όσο και υπήρξε ποτέ.

Έξι από τους δέκα μεγαλύτερους καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο βρίσκονται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια κατανάλωση (και παραγωγή) άνθρακα και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια. Παρακάτω είναι οι 10 κορυφαίοι καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο το 2022.

47_3.jpg


Παραγωγή Άνθρακα

Οι περισσότερες από τις χώρες που καταναλώνουν πολύ άνθρακα παράγουν επίσης πολύ άνθρακα
. Η μεγαλύτερη εξαίρεση είναι η Αυστραλία, η οποία είναι μεγάλη παραγωγός άνθρακα αλλά μόλις ο 14ος μεγαλύτερος καταναλωτής.

000.jpg

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης