Ανακαλύφθηκε το «Ιερό Δισκοπότηρο» που θα καταστήσει τις ΑΠΕ ενέργεια βασικού φορτίου;

Ανακαλύφθηκε το «Ιερό Δισκοπότηρο» που θα καταστήσει τις ΑΠΕ ενέργεια βασικού φορτίου;

Νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην Αυστραλία παρέχει δυνατότητα αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας για 17 ώρες

Η RayGen, μια startup με μια καινοτόμα τεχνολογία αποθήκευσης θερμικής ενέργειας σε υψηλές θερμοκρασίες, ανακοίνωσε το άνοιγμα μιας μονάδας αποθήκευσης 50 MWh σε συνδυασμό με ηλιακά φωτοβολταϊκά στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

Υποστηρίζοντας ότι εισάγει έναν χαμηλού κόστους τρόπο για να καταστεί η ανανεώσιμη ενέργεια ξανά διαθέσιμη προς χρήση τη στιγμή που χρειάζεται και όχι μόνο όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά στον ουρανό ή πνέουν δυνατοί άνεμοι, το νέο έργο της εταιρείας, που μόλις τέθηκε σε λειτουργία, συνδυάζει ένα επίγειο ηλιακό έργο φωτοβολταϊκών 4MW με μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 2,8MW/50MWh.

Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα έχει διάρκεια αποθήκευσης 17 ωρών, σηματοδοτώντας μια κορυφαία εξέλιξη για τη νέα εταιρεία, η οποία έχει ήδη προσελκύσει επενδύσεις από τους κλάδους επιχειρηματικών κεφαλαίων της Equinor και της Chevron.

Η εταιρεία έχει επίσης λάβει χρηματοδότηση από την Αυστραλιανή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ARENA). Η εθνική υπηρεσία της Αυστραλίας για τις ΑΠΕ στήριξε την εκκίνηση του έργου στην αγροτική περιοχή Carwarp της Βικτόρια, χρηματοδοτώντας τη μελέτη σκοπιμότητας που έγινε το 2020, μετά από μια επιτυχημένη περίοδο λειτουργίας για ένα πιλοτικού έργο 1MW.

Συνδυασμός της ηλιακής ενέργειας με την υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης

Η RayGen έχει αναπτύξει νέες προσεγγίσεις τόσο στην πλευρά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στην πλευρά της αποθήκευσης, όπως αναφέρθηκε από το Energy-Storage.news καθώς η χρηματοδότηση από την ARENA ανακοινώθηκε πριν από τρεισήμισι χρόνια.

Από την πλευρά της παραγωγής, έχει αναπτύξει το PV Ultra, ένα συνδυασμό ηλιακών φωτοβολταϊκών που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια στο ίδιο σύστημα. Βασικά, οι ηλιοστάτες του (κάτοπτρα) είναι κεκλιμένοι ώστε να εστιάζουν το ηλιακό φως σε φωτοβολταϊκές μονάδες, κάτι που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση.

Διαφορά θερμότητας αντί για υψομετρική διαφορά

Από την πλευρά της αποθήκευσης, η RayGen δημιούργησε το «Thermal Hydro», μια τεχνολογία που όπως η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης ενέργειας (PHES) χρησιμοποιεί δύο δεξαμενές νερού. Η υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης βασίζεται σε δύο μεγάλα σώματα νερού τα οποία παράγουν ενέργεια διοχετεύοντας το νερό από το υψηλότερο σώμα στο χαμηλότερο και οδηγώντας το μέσα από τουρμπίνες.

Αντίθετα, η τεχνολογία της RayGen χρησιμοποιεί δύο δεξαμενές και αντίστοιχα υδάτινα σώματα με διαφορές στη θερμοκρασία και όχι στο ύψος. Στη μία δεξαμενή, το νερό θερμαίνεται μέχρι λίγο κάτω από το σημείο βρασμού ενώ στην άλλη κρυώνει, σε θερμοκρασία κοντά στο σημείο ψύξης.

Η διαφορά θερμοκρασίας χρησιμοποιείται για την οδήγηση μιας μηχανής Organic Rankine Cycle – το θερμαινόμενο νερό διατηρείται ζεστό από τη θερμότητα που απορρέει από τη συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια του έργου, ενώ το ψυχόμενο νερό διατηρείται κρύο χάρη στο σύστημα ψύξης της εγκατάστασης που τροφοδοτείται από την ισχύ που παράγεται από τις φωτοβολταϊκές μονάδες ή από την ηλεκτρική ενέργεια του συστήματος εκτός αιχμής.

Τον εξοπλισμό εναλλάκτη θερμότητας της μονάδας κατασκεύασε η εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης υγρών Alfa Laval.

Xρηματοδότηση από την υπηρεσία ΑΠΕ της Αυστραλίας για το επόμενο έργο της RayGen

Κατόπιν αυτών η υπηρεσία ARENA σχεδιάζει να δώσει χρηματοδοτική στήριξη σε άλλα έξι έργα της RayGen στην Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, η ARENA ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (6,44 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το έκτο και νεότερο εργοστάσιο. Βασικά, η ιδέα είναι η RayGen να φτιάχνει όλο και μεγαλύτερα έργα και η νέα χρηματοδότηση, θα ανεβάσει τη χρηματοδοτική στήριξη της ARENA για το RayGen στα 40 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας μέχρι σήμερα, βοηθώντας την εταιρεία να δημιουργήσει περαιτέρω προηγμένες επαναλήψεις της καινοτόμου τεχνολογίας.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος ή η χωρητικότητα του νέου έργου, σκοπός της χρηματοδοτικής στήριξης είναι να βοηθήσει τη RayGen να τελειοποιήσει το PV Ultra-plus-therrmal hydro αρκετά ώστε να ξεκινήσει μια εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας με 200MW με αποθήκευση 115MW/1.200MWh.

Αυτό το έργο θα κατασκευαστεί στη χερσόνησο Eyre, της Νότιας Αυστραλίας. Ο κατασκευαστής του θα είναι η Photon Energy, η ευρωπαϊκή-αυστραλιανή εταιρεία ηλιακών φωτοβολταϊκών, που έχει το 7,6% της RayGen και η οποία έχει αναπτύξει τα άλλα έργα της μέχρι σήμερα.

Το Ιερό Δισκοπότηρο για τις ΑΠΕ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Photon Energy, Georg Hotar, είχε δηλώσει στο Energy-Storage.news το 2020 ότι εάν μπορέσει να τελειοποιηθεί η μεγάλης κλίμακας, μεγάλης διάρκειας τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας (LDES) με χαμηλό κόστος, θα αποτελέσει την ανακάλυψη του Ιερού Δισκοπότηρου για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ ως μορφή ενέργειας βασικού φορτίου.

«Καθώς η τεχνολογία της RayGen αντιμετωπίζει ευθέως το πρόβλημα του διακοπτόμενου χαρακτήρα της ηλιακής ενέργειας με ένα σύστημα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέρα και νύχτα και φορτίζει και από τα ηλιακά συστήματα που περιλαμβάνει και από το δίκτυο, πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και προχωράμε αναπτύσσοντας μια παρόμοια μονάδα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας 200 MW στο Yadnarie της Νότιας Αυστραλίας», δήλωσε ο Hotar την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τα εγκαίνια της μονάδας στο CarWarp.

Οι επενδυτές

Μεταξύ των επενδυτών της RayGen περλαμβάνονται, εκτός από τις Photon Energy, ARENA, Chevron Technology Ventures και Equinor Ventures, και η μεγάλης εταιρείας παραγωγής ενέργειας-λιανικής πώλησης ενέργειας της Αυστραλίας AGL καθώς και η εταιρεία υπηρεσιών πετρελαίου Schlumberger που πρόσφατα μετονομάστηκε σε SLB.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης