Ενέργεια

T. Ribera (Ισπανία): Η ΕΕ δεν έχει άμεσα σχέδια για να απαγορεύσει τις εισαγωγές του ρωσικού LNG

T. Ribera (Ισπανία): Η ΕΕ δεν έχει άμεσα σχέδια για να απαγορεύσει τις εισαγωγές του ρωσικού LNG
Το LNG συνεχίζει να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει βραχυπρόθεσμα σχέδια να απαγορεύσει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) παρά τις αυξανόμενες εισαγωγές στο μπλοκ, δήλωσε η Teresa Ribera, υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας, επικαλούμενη φόβους για νέα αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με το Reuters, τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας μειώθηκαν από τότε που οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά το LNG συνεχίζει να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια. «Υπάρχει ένα αίσθημα έλλειψης και φόβου», δήλωσε στο Reuters η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση που υπέστη η Ευρώπη πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Δεκεμβρίου, γεγονός που της επιτρέπει να δίνει προτεραιότητα στη λήψη νομοθετικών αποφάσεων.

Η Ισπανίδα υπουργός τόνισε ότι: «Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να υφίσταται. Αλλά προς το παρόν, μετά την περσινή αναταραχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ειρηνικά».

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 38,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο συνεχίζει να αποφέρει στη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία συμβούλων Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι η Ευρώπη πλήρωσε στη Ρωσία 12 δισεκατομμύρια ευρώ (12,85 δισεκατομμύρια δολάρια) για LNG μεταξύ Μαρτίου 2022 και Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης