Ενέργεια

D. Jorgensen στο Montel: H ενεργειακή κρίση είναι εδώ - Σε «επιτρεπτό» εύρος οι τιμές του TTF

D. Jorgensen στο Montel: H ενεργειακή κρίση είναι εδώ - Σε «επιτρεπτό» εύρος οι τιμές του TTF
Άκρως βελτιωμένη η εικόνα στα επίπεδα αποθήκευσης σε σχέση με το 2022 αυτή την περίοδο

Η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς ενεργειακούς κινδύνους για τον φετινό χειμώνα, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι εκείνη την εποχή πέρυσι, δήλωσε σήμερα (7/9) ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Montel.

«Είμαστε ακόμη σε καθεστώς ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι ασταθείς και οι παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να είναι νευρικές», δήλωσε η γενική διευθύντρια της EC για την ενέργεια, Ditte Juul Jorgensen, στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχολίασε τα πρόσφατα γεγονότα στην Αυστραλία που επηρεάζει τις εξαγωγές LNG, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Τιμές εντός ορίων

Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ από 25 ευρώ/MWh έως σχεδόν 40 ευρώ/MWh που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής φέτος ήταν εντός «αποδεκτού εύρους», σε αντίθεση με πέρυσι, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν σε περισσότερα από 300 ευρώ/MWh στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.

Η ΕΕ βρισκόταν σε καλό δρόμο να καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αγωγών έως το 2027, όπως είχε προγραμματιστεί, αντικαθιστώντας το με LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ, είπε η Jorgensen. «Ακόμα αγοράζουμε ρωσικό LNG, αλλά δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στον όγκο», είπε.

Αποθέματα 90%

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ είχαν συμπληρωθεί κατά 90% έως τα μέσα Αυγούστου, πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου. Αυτό σήμαινε ότι το μπλοκ θα εισέλθει στη χειμερινή περίοδο με πλήρη αποθήκευση περίπου 100 bcm, ικανή να καλύψει περίπου το 30% της αναμενόμενης ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου.

Πρόκειται για πιο βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα αποθήκευσης που ήταν μόνο 40% γεμάτα στην αρχή του χειμώνα κατά μέσο όρο και οι εγκαταστάσεις που ανήκαν στη ρωσική Gazprom ήταν μόνο κατά 15% γεμάτες, «το οποίο είναι τεχνικά άδειο», είπε η Jorgensen.

Έκτακτα μέτρα

Η ΕΚ θα υποβάλει έκθεση για ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της κρίσης αργότερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού πλαφόν στο ολλανδικό σημείο αναφοράς TTF. Αυτό ισχύει από τον Φεβρουάριο, αλλά μέχρι στιγμής οι τιμές έχουν παραμείνει πολύ κάτω από τα όρια που απαιτούνται για την ενεργοποίησή του.

Προέτρεψε επίσης τα μέλη της επιτροπής να καταλήξουν σε συμφωνία με το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις, σχετικά με τους ενημερωμένους κανόνες σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του έτους.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την επίσημη διαπραγματευτική του θέση επ' αυτού τον Ιούλιο και περιμένει το συμβούλιο να αποφασίσει για την αρχική του θέση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης