CleanTechnica: Ξεκινά η κατασκευή του αιολικού έργου Sunzia στο Νέο Μεξικό

CleanTechnica: Ξεκινά η κατασκευή του αιολικού έργου Sunzia στο Νέο Μεξικό
Το έργο αφορά τον συνδυασμό ενός γιγάντιου αιολικού πάρκου στο Νέο Μεξικό και μιας γραμμής μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος σε Αριζόνα και Καλιφόρνια

Οι αντίπαλοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν μια νίκη τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση Biden δεν έλαβε καμία προσφορά για τις μισθώσεις των δύο τεράστιων υπεράκτιων έργων που βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού. Παρά ταύτα, είχαν και μια ήττα, καθώς ξεκίνησε επίσημα η κατασκευή δύο ακόμη πιο μεγάλων αιολικών έργων στην Αριζόνα και το Νέο Μεξικό.

Προεργασία 14 ετών

Τα εν λόγω αιολικά έργα κατασκευάζει η εταιρεία Pattern Energy. Η εταιρεία προωθεί σχέδια για ένα αιολικό πάρκο 3.000 μεγαβάτ στο Νέο Μεξικό και μια νέα γραμμή μεταφοράς, που και τα δύο θα φέρουν το όνομα SunZia. Η γραμμή μεταφοράς θα μεταφέρει τα κιλοβάτ καθαρής ενέργειας που θα παράγονται από το αιολικό του Νέου Μεξικού στην Αριζόνα και στην Καλιφόρνια. Η κατασκευή των δίδυμων έργων SunZia ξεκινά φέτος και αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο το 2026.

Υπήρξε ωστόσο μακρύς ο δρόμος ως την έναρξη της κατασκευής του έργου. Το συνδυασμένο έργο του αιολικού πάρκου και της γραμμής μεταφοράς Sunzia που περιγράφεται ως το μεγαλύτερο έργο αιολικής ενέργειας σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο εισήλθε σε διαδικασία περιβαλλοντικής εξέτασης το 2009. Απασχόλησε τις στήλες του CleanTechnica το 2014, όταν καταγράφηκε μια επικίνδυνη σύμπτωση μεταξύ της προγραμματισμένης διαδρομής της γραμμής μεταφοράς του ρεύματος και μιας περιοχής που βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων White Sands στο Νέο Μεξικό. Τελικά το πρόβλημα αυτό επιλύθηκε το 2015 και το έργο βρισκόταν σε καλό δρόμο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις

Παρ’ όλα αυτά οι οπαδοί της αιολικής ενέργειας χρειάστηκε να περιμένουν άλλα οκτώ χρόνια μέχρι το 2022, οπότε η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Γαιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ετοιμαζόταν να δώσει την τελική έγκρισή της για τη γραμμή μεταφοράς. Κι έτσι το 2023 το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την απόφαση της οριστικής ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Η Pattern Energy προχώρησε στις επίσημες ανακοινώσεις την 1/9/23. «Το αιολικό SunZia και η γραμμή μεταφοράς SunZia μαζί αποτελούν το μεγαλύτερο έργο υποδομής καθαρής ενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ», σημείωσε η εταιρεία.

Η Pattern Energy προβλέπει ότι μόνο το έργο μεταφοράς θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας στις κατασκευές. Μαζί με το αιολικό πάρκο SunZia, η εταιρεία αναμένει ότι το έργο θα αποδώσει έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τοπικές κοινότητες καθώς και σε ομοσπονδιακούς και κρατικούς φορείς, ενώ τα συνολικά του οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια .

Περισσότερες θέσεις εργασίας

Εκτός από τις κατασκευαστικές εργασίες, η γραμμή μεταφοράς μπορεί να έχει μόνιμα αποτελέσματα στην απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, χάρη στη συνεργασία της Pattern με περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς.

«Το έργο SunZia είναι το επιτυχημένο αποτέλεσμα μιας πραγματικά συνεργατικής προσέγγισης που πέτυχε κάτι που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο», εξήγησε ο Hunter Armistead, Διευθύνων Σύμβουλος της Pattern Energy, σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε περήφανοι που η SunZia εφαρμόζει κορυφαία μέτρα στον κλάδο για την προστασία του περιβάλλοντος, και σε ότι αφορά τη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών και σε ότι αφορά την έρευνα για τη μακροπρόθεσμηπεριβαλλοντική προστασία».

Το CleanTechnica ζήτησε από την Pattern Energy περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την αναδυόμενη τεχνολογία, εκτιμώντας ότι μπορεί να έχει σχέση με τη μείωση του κινδύνου πρόσκρουσης των πουλιών στη νέα γραμμή ή με τρόπους επιτήρησης με σκοπό τον περιορισμό του παράνομου κυνηγιού  στις περιοχές όπου περνά η γραμμή μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνες οι οργανώσεις προστασίας των πτηνών

Σε κάθε περίπτωση η Audubon Society, εταιρεία για την προστασία της άγριας ζωής και ιδιαίτερα των πτηνών φαίνεται ικανοποιημένη με την προσπάθεια. Ο Jon Hayes, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της Audubon Southwest, δήλωσε: «Η συνεργασία της Audubon με την Pattern Energy αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών που αναπτύσσουν έργα καθαρής ενέργειας και των οργανισμών προστασίας της άγριας ζωής προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα έργα μεταφοράς ενέργειας χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία και την επιστήμη για να ελαχιστοποιήσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στα πουλιά και τις κοινότητες».

Αν και τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος θεωρούνται από καιρό η κύρια αιτία θανάτων των άγριων πτηνών, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που κάνουν ζημιά. Η μείωση του πληθυσμού των πτηνών στις ΗΠΑ αποδίδονται πλέον εξίσου στην απώλεια των οικοτόπων τους, στις γάτες (που σκοτώνουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πουλιά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις συγκρούσεις με τα τζάμια κτιρίων και αυτοκινήτων.

Πίσω μένει το άλλοτε πρωτοπόρο στα αιολικά Τέξας

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο οικονομικός αντίκτυπος του SunZia θα μπορούσε να συναγωνιστεί την εξαιρετική απόδοση του έργου αιολικής ενέργειας CREZ στο Τέξας, το οποίο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μετάδοσης που συνδέει περιοχές του Δυτικού Τέξας με ισχυρούς ανέμους με τις πολυπληθείς πόλεις που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Πολιτείας.

Το έργο CREZ (που αποτελεί συντομογραφία για το Competitive Renewable Energy Zones - Ανταγωνιστικές Ζώνες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) δημιουργήθηκε από το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας του Τέξας το 2005, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ενδιαφέρονταν περισσότερο για την οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα του δικτύου παρά για το θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Χάρη στο CREZ, το Τέξας αποτέλεσε την Πολιτεία ηγέτη των ΗΠΑ στην εγκατεστημένη αιολική ισχύ. Το Τέξας είναι επίσης μεταξύ των εθνικών ηγετών στην ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι του Τέξας ασχολούνται με τον πολιτικό σανό σηκώνοντας ψηλά τη σημαία της αντιπαλότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορεί αυτός να είναι κι ένας λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε ανταπόκριση στην τελευταία προσφορά μίσθωσης των υπεράκτιων αιολικών από το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ. Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Ενέργειας των Ωκεανών είχε διαθέσει δύο περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στα ανοικτά των ακτών του Τέξας, καμία από τις οποίες δεν προσέλκυσε προσφορές.

Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο. Οι αιολικοί πόροι στον Κόλπο του Μεξικού δεν είναι τόσο καλοί όσο των ανατολικών και δυτικών ακτών, και οικονομικές εκτιμήσεις - συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού που θα δεχθούν από τις χερσαία έργα ΑΠΕ του Τέξας - μπορεί να έχουν περιορίσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τις υπεράκτιες μισθώσεις στην περιοχή.

Αυξάνονται τα αιολικά έργα στη Λουιζιάνα

Ωστόσο, μια άλλη Πολιτεία στον Κόλπο του Μεξικού κατάφερε να βρει πλειοδότη για μια τρίτη περιοχή μίσθωσης στον ίδιο διαγωνισμό. Αυτή είναι η Λουιζιάνα, όπου ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Jon Bel Edwards υποστηρίζει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έργων.

Η γερμανική εταιρεία RWE κατέθεσε προσφορά 5,6 εκατομμύρια δολάρια για την μίσθωση της υπεράκτιας αιολικής εγκατάστασης στη Λουιζιάνα. Οι αρχές της Λουζιάνα – σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters – σχεδιάζουν μάλιστα πρόσθετες εγκαταστάσεις υπεράκτιων αιολικών στα πολιτειακά ύδατα.

«Η Diamond Offshore Wind, θυγατρική της Mitsubishi Corporation, βρίσκεται σε συνομιλίες για μια συμφωνία μίσθωσης ισχύος για ένα έργο στις ακτές των ενοριών Jefferson και Lafourche, ενώ η Kontiki Winds, που ανήκει στον Νορβηγό προγραμματιστή Havram, διαπραγματεύεται ένα υπεράκτιο έργο στις περιοχές Cameron και Vermillion», σημείωσε το Reuters .

Το Reuters επισημαίνει ότι οι παράκτιες περιοχές όπου σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων έργων αιολικής ενέργειας είναι ήδη γεμάτες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, άρα κανείς δεν προβάλλει αντιρρήσεις αισθητικού τύπου.

Η πλούσια γνώση, το εργατικό δυναμικό και ο εξοπλισμός της κρατικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λουιζιάνα μπορούν να βρουν εφαρμογή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Οι βιομηχανίες της Πολιτείας έχουν ήδη αντιληφθεί τη δυνατότητα δημιουργίας μια σύνδεσης ανάμεσα στην αιολική ενέργεια και μιας πιο βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού για την πράσινη αμμωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης