Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Παραμένουν ασταθείς οι παγκόσμιες τιμές και το LNG μέχρι το 2025 - Tι εκτιμούν οι διεθνείς κολοσσοί

Φυσικό αέριο: Παραμένουν ασταθείς οι παγκόσμιες τιμές και το LNG μέχρι το 2025 - Tι εκτιμούν οι διεθνείς κολοσσοί

Η υψηλή τιμή θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένους χειμερινούς αγοραστές στην Ασία εκτιμά η Vitol

 

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν ασταθείς, παρόλο που η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση προς το χειμώνα φέτος, δήλωσαν στελέχη του κλάδου σε συνέδριο την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα υψηλά όλων των εποχών πέρυσι, αφού η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οδηγώντας το μπλοκ να εισάγει ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και προκαλώντας τις τιμές spot της Ασίας σε ιστορικά υψηλά.

Ο Michael Lewis, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper, δήλωσε ότι ενώ η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ήταν πολύ καλύτερη φέτος χάρη στη μειωμένη βιομηχανική ζήτηση και τα υψηλότερα επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εξακολουθούν να υπόκεινται σε αστάθεια.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η θέση αποθήκευσης, είναι πολύ καλύτερα φέτος, έχουμε ήδη πετύχει τον στόχο του 90%», είπε ο Lewis σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου Gastech στη Σιγκαπούρη την Τρίτη.
"Έχουμε όλους τους σωστούς παράγοντες σε ισχύ, αλλά η τιμή είναι πολύ ευαίσθητη... Η ελαστικότητα των τιμών έχει αλλάξει. Είναι ασταθής και η κατάσταση είναι δυνητικά εύθραυστη", είπε.

«Η θερμοκρασία είναι ο βασικός παράγοντας που θα προκαλέσει πιθανώς μια πολύ σημαντική μεταβολή των τιμών, αλλά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Lewis.

Εν τω μεταξύ, ανώτερο στέλεχος της Chevron δήλωσε την Τρίτη ότι η παγκόσμια αγορά spot LNG αναμένεται να παραμείνει ασταθής μέχρι το 2025 και ακόμη και ένας κανονικός χειμώνας στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι δύσκολος όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου.

"Καθώς μπαίνουμε σε αυτόν τον χειμώνα, αν είναι ένας κανονικός χειμώνας, θα μπορούσε να είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για ορισμένους από τους Ευρωπαίους όπως η Γερμανία και άλλες χώρες", δήλωσε ο Freeman Shaheen, επικεφαλής της παγκόσμιας επιχείρησης φυσικού αερίου της Chevron.

Οι χειμερινές τιμές LNG που είναι ακριβές σε σχέση με τον άνθρακα θα μπορούσαν να αποτρέψουν ορισμένους αγοραστές στην Ασία, δήλωσε ο Russell Hardy, διευθύνων σύμβουλος της Vitol, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου trader πετρελαίου στον κόσμο.

«Θα συνεχίσετε να βλέπετε στο Πακιστάν, σε κάποιο βαθμό την Ινδία, σε κάποιο βαθμό την Κίνα... θα κάνουν επιλογές να μην λαμβάνουν LNG σε αυτές τις τιμές και θα χρησιμοποιούν άλλα καύσιμα», είπε.

«Δεν υπάρχει αρκετό LNG για να κυκλοφορήσει ακόμα και αν συμβεί κάποιο από τα πιθανά αρνητικά συμβάντα του καιρού ή διαταραχών του εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, η αστάθεια θα επιστρέψει».

Ζήτηση

Μακροπρόθεσμα, ο Lewis της Uniper είπε ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι προκλητικά καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται, τροφοδοτούμενη από περισσότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο που έρχεται στο διαδίκτυο, αν και αυξήθηκε η δυναμικότητα LNG που αναμένεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ μεταξύ 2026 και 2028 που αναμένεται να ενισχύσει την προσφορά κατά περίπου 20%.
Η Γερμανία χρειάζεται «πιθανώς» 25-30 γιγαβάτ νέας ισχύος φυσικού αερίου τα επόμενα επτά έως οκτώ χρόνια, είπε.

«Αν κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα, βλέπουμε ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση LNG κορυφώνεται στα μέσα της δεκαετίας του 2030 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται σύμφωνα με τους συνολικούς στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της Ευρώπης», είπε.

«Αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό», είπε.

Ο Shaheen της Chevron είπε επίσης ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρειάζεται φυσικό αέριο για να διαχειριστεί τη διακοπή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι η εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης.

Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο το 2021, αποστέλλοντας σχεδόν 79 εκατομμύρια μετρικούς τόνους καυσίμου. Ωστόσο, τα αυστηρά μέτρα για τον COVID περιόρισαν τη ζήτηση πέρυσι και η οικονομική επιβράδυνση συνεχίζει να περιορίζει την προοπτική του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης