Περιβάλλον

Αυξημένες οι εκπομπές του G20 που σχετίζονται με τον άνθρακα

Αυξημένες οι εκπομπές του G20 που σχετίζονται με τον άνθρακα
Άνοδος 9% από το 2015 με την «Ομάδα των 20» να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τον άνθρακα στην G20 παρουσιάζουν αύξηση κατά 9% από το 2015 σε κατά κεφαλήν βάση, ανέφερε η ομάδα σκέψης Ember για την κλιματική αλλαγή.

Τη συγκεκριμένη είδηση δημοσίευσε η ιστοσελίδα oilprice.com.

Παραδόξως, δεν είναι η Κίνα (κατέχει την Τρίτη θέση) που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εκπομπών σε κατά κεφαλήν βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ember, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα είναι οι μεγαλύτερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρακα (εκπέμπουν περισσότερο από τρεις φορές τον παγκόσμιο μέσο όρο).

Ωστόσο, η δεξαμενή σκέψης αναγνωρίζει ότι πολλά μέλη της G20, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, είδαν μείωση των εκπομπών τους που σχετίζονται με τον άνθρακα από το 2015-2022.

 «Η G20 ευθύνεται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών. Εντός της ομάδας, ωστόσο, οι εκπομπές άνθρακα ενός ατόμου το 2022 ήταν σημαντικά υψηλότερες, με τα κατά κεφαλήν στοιχεία να έφτασαν τους 1,6 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των 1,1 τόνων διοξειδίου του άνθρακα», έγραψε ο Ember.

Στη συνέχεια, η δεξαμενή σκέψης συνέχισε να καλεί την G20 να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, προκειμένου ο κόσμος να πετύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρού μηδενισμού έως το 2050.

Ωστόσο, η εμπειρία φαίνεται να δείχνει ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές δεν μπορεί να συμβεί γρήγορα, τουλάχιστον όχι χωρίς να δημιουργηθούν νέοι κίνδυνοι.  

Ο Διαχειριστής της Ενεργειακής Αγοράς της Αυστραλίας προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι δύο πολιτείες κινδυνεύουν με μπλακ άουτ αυτό το καλοκαίρι εξαιτίας αυτού που ο διευθύνων σύμβουλός του διατύπωσε ως «η αξιοπιστία της παραγωγής με καύση άνθρακα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά».

Η αξιοπιστία της παραγωγής με καύση άνθρακα μπορεί να υποφέρει μόνο από δύο πράγματα: την έλλειψη συντήρησης και το κλείσιμο της παραγωγικής ικανότητας, κάτι που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις που είναι αφιερωμένες στη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της αυστραλιανής.

Συνεχίζει η Νέα Νότια Ουαλία να λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Με αυτό συνδέθηκε η είδηση ότι η Νέα Νότια Ουαλία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, λόγω ανησυχίας για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και την αργή πρόοδο στις προσθήκες αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας.www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης