Τα 10 σημαντικότερα πράγματα για την κατανεμημένη αιολική ενέργεια (CleanΤechnicha)

Τα 10 σημαντικότερα πράγματα για την κατανεμημένη αιολική ενέργεια (CleanΤechnicha)
Η κατανεμημένη αιολική ενέργεια είναι μια εγχώρια βιομηχανία που ενισχύει την εγχώρια οικονομία

Τι είναι η κατανεμημένη αιολική ενέργεια; Τα ακόλουθα 10 σημεία αφορούν τα βασικά στοιχεία που αφορούν την κατανεμημένη αγορά αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Πρώτο, η κατανεμημένη αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται κοντά ή στο σημείο όπου παράγεται, σε αντιδιαστολή με τη χονδρική παραγωγή αιολικής ενέργειας, όπου η ισχύς αποστέλλεται στους καταναλωτές μέσω δικτύων και υποσταθμών. Η κατανεμημένη αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται από νοικοκυριά, σχολεία, αγροκτήματα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δεν συνδέεται μόνο με τις ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας, αλλά με ανεμογεννήτριες όλων των μεγεθών ή και ολόκληρα αιολικά πάρκα που παράγουν ενέργεια για τοπική ή επιτόπια χρήση.

Δεύτερο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κατανεμημένη αιολική ενέργεια για περισσότερα από 2.000 χρόνια για να αντλήσουν νερό και να αλέσουν σιτηρά. Τον 19ο αιώνα, οι αντλίες νερού που δούλευαν με τη δύναμη του ανέμου κατέστησαν δυνατή τη ζωή σε άνυδρες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, αντλώντας και φέρνοντας νερό στην επιφάνεια από υδροφόρους ορίζοντες που βρίσκονταν σε μεγάλο βάθος. Μεταξύ 1850 και 1970, περισσότερες από έξι εκατομμύρια μικρές ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν μόνο στις ΗΠΑ, κυρίως για άντληση νερού.

Τρίτον, υπάρχουν 90.000 ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούνται σε κατανεμημένες εφαρμογές στις 50 Αμερικανικές Πολιτείες, την Περιφέρεια της Κολούμπια, το Πουέρτο Ρίκο, τις Παρθένες Νήσους και το Γκουάμ. Από το 2003 έως το 2022, οι ανεμογεννήτριες που συνδέονται με την παραγωγή κατανεμημένης αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ έφτασαν να αντιπροσωπεύουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.104 μεγαβάτ.

Τέταρτον, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καταναλωτών κατανεμημένης αιολικής ενέργειας: αγρότες, νοικοκυριά και βιομηχανίες, κυβερνητικοί καταναλωτές, θεσμικοί καταναλωτές και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Διαφορετικοί τύποι ανεμογεννητριών αναπτύσσονται για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε καταναλωτή. Οι αγρότες και τα νοικοκυριά αποτελούσαν το 59% των πελατών των κατανεμημένων αιολικών έργων το 2022, αλλά μόνο το 1% της εγκατεστημένης ισχύος, επειδή τείνουν να χρησιμοποιούν μικρές ανεμογεννήτριες. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που τείνουν να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες αντιπροσωπεύουν το 10% των έργων αλλά το 78% της εγκατεστημένης ισχύος που προστέθηκε το 2022.

Πέμπτον, ορισμένα κατανεμημένα αιολικά έργα χρησιμοποιούν ανεμογεννήτριες πολλαπλών μεγαβάτ για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων παραγωγής και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, όπως το εργοστάσιο Anheuser-Busch της Καλιφόρνια που χρησιμοποιεί μια ανεμογεννήτρια 80 μέτρων με το όνομα Bud Light και μια ανεμογεννήτρια 91 μέτρων με την ονομασία Budweiser για την τροφοδοσία της ζυθοποιίας της, οι οποίες παρέχουν από κοινού ισχύ 4,1 MW.

'Εκτον, οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου σημαίνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Οι ταχύτητες ανέμου στα 30 μέτρα πάνω από το έδαφος –μέσο ύψος για κατανεμημένες αιολικές εγκαταστάσεις– μπορούν να βρεθούν σε όλη τη χώρα.

Έβδομον, η μείωση των λογαριασμών κοινής ωφελείας και η αντιστάθμιση έναντι μιας πιθανής αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι συνήθεις λόγοι για την εγκατάσταση έργων κατανεμημένης αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αποζημιώνουν τον ιδιοκτήτη ενός έργου κατανεμημένης αιολικής ενέργειας για την περίσσεια ενέργεια που παράγεται και επιστρέφεται στο δίκτυο - μια πρακτική που ονομάζεται net metering.

Όγδοον, καθώς ωριμάζει η αγορά των κατανεμημένων αιολικών, τρίτα μέρη αναλαμβάνουν να παράσχουν πιστοποίηση για μικρές και μεσαίες ανεμογεννήτριες έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν όπως διαφημίζεται. Η ανεμογεννήτρια Bergey Excel 15 πέτυχε πιστοποίηση το 2021 και η ανεμογεννήτρια Skystream 3.7 επαναπιστοποιήθηκε το 2023, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστοποιημένων μοντέλων μικρών ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2023 σε εννέα. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενθαρρύνει τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μικρές ανεμογεννήτριες να αγοράσουν αυτές που είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο AWEA 9.1-2009 ή ANSI/ACP 101-1. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιολικές τεχνολογίες πρέπει να εγκατασταθούν σε κατάλληλα αξιολογημένες θέσεις για να λειτουργούν όπως προβλέπεται.

'Ενατον, η κατανεμημένη αιολική ενέργεια είναι μια εγχώρια βιομηχανία που ενισχύει την εγχώρια οικονομία. Οι πωλητές της εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχουν τα μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη, τους πύργους και τα εξαρτήματα πτερυγίων για τις μικρές ανεμογεννήτριες. Το 2022, οι κατασκευαστές με έδρα τις ΗΠΑ πούλησαν 1.745 μικρές ανεμογεννήτριες που αντιπροσωπεύουν επένδυση 14,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κατασκευαστές μικρών ανεμογεννητριών με έδρα τις ΗΠΑ προτιμούν τους πωλητές της αμερικανικής εφοδιαστικής αλυσίδας κι έτσι έχουμε εκατοντάδες κατασκευαστικές εγκαταστάσεις και πωλητές που υποστηρίζουν θέσεις εργασίας στην κατασκευή, το λιανικό εμπόριο, την κατασκευή και τη συντήρηση.

Δέκατο, η κατανεμημένη αιολική ενέργεια συμβάλλει στην αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών. Από το 2012, πάνω από 72 MW μικρών ανεμογεννητριών αμερικανικής κατασκευής έχουν εξαχθεί σε τουλάχιστον 26 διαφορετικές χώρες, αξίας άνω των 420 εκατομμυρίων δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης