BNEF: Η Κίνα στην κορυφή των ΑΠΕ, αφήνει πίσω τις ΗΠΑ - Οι κορυφαίοι πράσινοι

BNEF: Η Κίνα στην κορυφή των ΑΠΕ, αφήνει πίσω τις ΗΠΑ - Οι κορυφαίοι πράσινοι
Οι κινέζικες εταιρείες ξεπέρασαν τις αμερικάνικες στα κέρδη από ηλιακή, αιολική, πυρηνική και άλλα είδη ανανεώσιμης ενέργειας

Σύμφωνα με το BloombergNEF, οι εταιρείες που απαρτίζουν τον S&P 500 (χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση 500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) παράγουν μόλις το 3,4% των εσόδων τους από πηγές καθαρής ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο μισό από αυτά που κερδίζουν οι εταιρείες του Shanghai Composite Index.

Με τις εταιρείες να δυσκολεύονται να κάνουν τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, οι αναλυτές της BNEF εξέτασαν το σκεπτικό περισσότερων από 8.000 εταιρειών για να προσδιορίσουν πόσο από τα έσοδά τους αποδίδεται στην καθαρή ενέργεια.

«Η στροφή των επιχειρηματικών μοντέλων προς πιο πράσινες δραστηριότητες είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι ενάρετος για χάρη του πλανήτη. Υπάρχει μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για εταιρείες που βοηθούν στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης», λέει ο Michael Daly της BNEF.


Ασία: Παράδεισος… ευκαιριών για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια  

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προσφέρεται για πολλές επενδυτικές ευκαιρίες μετοχικού κεφαλαίου καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με την BNEF.

Κινεζικές εταιρείες, όπως οι ηγέτες της ηλιακής ενέργειας LONGi Green Energy Technology Co και Tongwei Co, επωφελούνται από την κυρίαρχη θέση της χώρας στην αλυσίδα εφοδιασμού καθαρής ενέργειας.

Η περιοχή APAC έχει περισσότερες από 680 εταιρείες που αντλούν περισσότερα από τα μισά έσοδά τους από καθαρή ενέργεια, η οποία περιλαμβάνει ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια, ηλεκτρικές μεταφορές, βιοκαύσιμα, δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα, εκτιμά η BNEF.

Αυτό συγκρίνεται με σχεδόν 410 εταιρείες στις ΗΠΑ και περίπου 430 στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μαζί.

 

Μυστικότητα στα έσοδα μεγάλων εταιρειών πετρελαίου από την καθαρή ενέργεια

Η αδιαφάνεια των εκθέσεων της εταιρείας καθιστά την αποκάλυψη των εκθέσεων σε καθαρή ενέργεια μια σημαντική πρόκληση, όπως υποστηρίζει ο Daly.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν αναλύουν τα έσοδα από καθαρή ενέργεια ως αυτόνομη κατηγορία.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν «γίγαντες» ορυκτών καυσίμων Exxon Mobil Corp και Marathon Petroleum Corp, οι οποίες δεν παρέχουν καμία απολύτως πληροφορία σχετικά με τυχόν έσοδα από δραστηριότητες καθαρής ενέργειας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές και οι προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από την καθαρή ενέργεια, η οποία στη βαθμολογία έχει A1 από την BNEF.

Επικεφαλής εταιρείες είναι η Contemporary Amperex Technology Co of China και η Vestas Wind Systems A/S της Δανίας.


Οι κορυφαίες εταιρείες σε έσοδα από την ενέργεια

Συγκριτικά, το 45% των ηλεκτρικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που παρακολουθούνται από την ερευνητική εταιρεία βαθμολογούνται με Α1.

Η Electricie de France SA παρήγαγε σχεδόν το 70% των εσόδων της πέρυσι από την πυρηνική ενέργεια, με πρόσθετα έσοδα από υδροηλεκτρικές, αιολικές και ηλιακές πηγές, σύμφωνα με την BNEF.

Η ιταλική Enel SpA έχει ένα πιο ισορροπημένο σύνολο εσόδων από καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατατάσσεται ακριβώς πίσω από την EDF και τη σουηδική Vattenfall AB μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στον κόσμο με την υψηλότερη έκθεση σε καθαρή ενέργεια.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Tesla Inc. και η BYD Co. είναι οι ξεκάθαροι ηγέτες, πολύ μπροστά από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW AG και η Ford Motor Co., σύμφωνα με την BNEF.

Προσβλέποντας στο μέλλον, ο Daly λέει ότι «αναμένουμε από τον τελευταίο όμιλο (τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες) να αυξήσει την έκθεσή του στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς κυκλοφορούν περισσότερα μοντέλα και εισάγονται νέες πολιτικές που υποστηρίζουν την κυκλοφορία των EV».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης