Περιβάλλον

ΕΕ: «Ψάχνει» συμφωνία στην COP28 για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

ΕΕ: «Ψάχνει» συμφωνία στην COP28 για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων
Ορισμένες χώρες της ΕΕ που επιδιώκουν ταχύτερη δράση μείωσης του CO2 θέλουν να συμφωνήσουν στα όρια για τις τεχνολογίες δέσμευσης CO2

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζουν τις κινήσεις τους για να συμφωνήσουν στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 που ξεκινά τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της ΕΕ, που αναμεταδίδει το Reuters.

Διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ συντάσσουν τη θέση τους για τη σύνοδο κορυφής στο Ντουμπάι, όπου σχεδόν 200 χώρες θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή.

«Η στροφή προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα απαιτήσει την παγκόσμια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και μια κορύφωση στην βραχυπρόθεσμη κατανάλωσή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το προσχέδιο.

Αγκύλες και παρενθέσεις στα νοήματα

Οι χώρες δεν συμφώνησαν ποτέ στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα να σταματήσουν σταδιακά την καύση όλων των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Ο όρος "αμετάβλητος" αναφέρεται στα ορυκτά καύσιμα που καίγονται χωρίς τη χρήση τεχνολογιών για τη δέσμευση των εκπομπών CO2 που προκύπτουν. Η λέξη ήταν μέσα σε αγκύλες στο προσχέδιο κειμένου της ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι οι χώρες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το αν θα το συμπεριλάβουν.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ ελπίζουν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο COP28 - αλλά αναμένουν να συναντήσουν αντίσταση από τις οικονομίες που βασίζουν τα έσοδά τους από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το έγγραφο της ΕΕ, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και θα μπορούσε να αλλάξει προτού ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ανέφερε ότι ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένος από ορυκτά καύσιμα "πολύ πριν από το 2050", επειδή οι οικονομικά αποδοτικές πηγές ενέργειας χωρίς CO2 είναι ήδη διαθέσιμο.

Η απόσταση της Σαουδικής Αραβίας

Μια πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 κέρδισε την υποστήριξη περισσότερων από 80 χωρών στην περσινή διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, αλλά η Σαουδική Αραβία και άλλα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έθνη αντιτάχθηκαν.

Ορισμένες χώρες με οικονομίες με ορυκτά καύσιμα θέλουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη δέσμευση των εκπομπών CO2, αντί να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η διαφωνία σχετικά με αυτό το θέμα σήμαινε ότι οι υπουργοί των χωρών της G20 δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν να περιορίσουν τα ορυκτά καύσιμα σε μια συνάντηση τον περασμένο μήνα.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ που επιδιώκουν ταχύτερη δράση μείωσης του CO2 θέλουν να συμφωνήσουν στα όρια για τις τεχνολογίες δέσμευσης CO2 - να περιορίσουν τη χρήση τους σε τομείς χωρίς εναλλακτικές, δήλωσαν διπλωμάτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης