Ενέργεια

Ένταση στην Κύπρο με επικριτικά δημοσιεύματα Φιλελεύθερου για τον Euroasia Interconnector

Ένταση στην Κύπρο με επικριτικά δημοσιεύματα Φιλελεύθερου για τον Euroasia Interconnector
Ο τίτλος είναι : Είχε προειδοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ
Ανεβαίνει η ένταση στην Κύπρο εξαιτίας της δυστοκίας που υπάρχει στο project του Euroasia Interconnector με δημοσιεύματα του Φιλελεύθερου (Φilenews) να κάνει αναφορά σε προειδοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ.
Μάλιστα γυρνά τον χρόνο στην περίοδο του 2018, οπότε και υπήρχε σύγκρουση για την συμμετοχή του Euroasia στην Αριάδνη.

Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει να προσθέσει τίποτε άλλο σε σχέση με αυτά που γνωστοποιήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας.
O,τι δηλαδή έχει έλθει σε συμφωνία με ισραηλινό fund από τον κλάδο των υποδομών για να εισέλθει από κοινού με ένα ποσοστό μέχρι 33% στο έργο, που απαιτεί κεφάλαια που υπολογίζονται σε 1,75 δισ.

Το ζήτημα έχει περιπαλκεί καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει έντονη κινητικότητα, όπως είχε αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του WEN στην αρχή της εβδομάδας, νέο «βραχυκύκλωμα» προκύπτει για τον EuroAsia Interconnector. Τα προβλήματα πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, για τον λόγο αυτό η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργεια της Κύπρου αποφάσισε να συγκαλέσει την Τρίτη  29 Αυγούστου ειδική έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου-Ελλάδας.

Μάλιστα, εν όψει της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης απέστειλε συγκεκριμένες ερωτήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και με βάση τις απαντήσεις δεν προκύπτει ότι η EuroAsia Interconnector έχει βρει ή έχει δεσμεύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με την απάντηση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Μάριου Παναγίδη, η εταιρεία δεν έχει ακόμα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση των 657 εκατ. ευρώ.

Σύγκρουση με Κτωρίδη

Όλα δείχνουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει στόχο να αναλάβει τον έλεγχο του έργου, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τον πρωτεργάτη του Νάσο Κτωρίδη, που δεν το θεωρεί ικανό να ολοκληρώσει το πλάνο χρηματοδότησης. Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για την λεγόμενη ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και εντάσσεται σε μια στρατηγική διεθνούς πλαισίου, που η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει.

Στην κατεύθνση αυτή αποσκοπούσαν και οι συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την ομότιμο Ιταλίδα Μελόνι τις προηγούμεες ημέρες για επιτάχυνση της έναρξης του έργο διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας.

Αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, καθώς από κάθε άποψη η κυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει ένα τέτοιο ώριμο, όπως το χαρακτηρίζει έργο να πάει πίσω.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Φιλenews:

https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1377783/o-admie-proidopiise-gia-euroasia/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης