Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Wood Mackenzie: Σε υψηλό 69,5 GW οι παγκόσμιες παραγγελίες ανεμογεννητριών το πρώτο εξάμηνο του 2023

Wood Mackenzie: Σε υψηλό 69,5 GW οι παγκόσμιες παραγγελίες ανεμογεννητριών το πρώτο εξάμηνο του 2023

 Η Κίνα παραμένει σε συντριπτική πλειοψηφία η μεγαλύτερη αγορά, με 44 GW δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο, αλλά η ζήτηση ήταν σταθερή σε ετήσια βάση

 

Η παγκόσμια πρόσληψη παραγγελιών ανεμογεννητριών έφτασε σε νέα υψηλά το πρώτο εξάμηνο του 2023 με 69,5 γιγαβάτ (GW) δραστηριότητας, αύξηση 12% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Wood Mackenzie.

Οι παραγγελίες εκτός Κίνας, οι οποίες σημείωσαν ζήτηση άνω των 25 GW αυξημένες κατά 47% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο, ήταν ο βασικός μοχλός αυτής της δραστηριότητας σύμφωνα με το electrek.co.

Η Βόρεια Αμερική είδε τις παραγγελίες να αγγίζουν τα 7,7 GW, υπερτετραπλασιάζοντας το πρώτο εξάμηνο του 2022 από το σύνολο των 1,9 GW του 2022, με δύο παραγγελίες offshore να αντιπροσωπεύουν το 49% του συνόλου. Η Κίνα παραμένει σε συντριπτική πλειοψηφία η μεγαλύτερη αγορά, με 44 GW δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο, αλλά η ζήτηση ήταν σταθερή σε ετήσια βάση.
Συνολικά, οι παγκόσμιες παραγγελίες ανεμογεννητριών ανήλθαν σε 25,3 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023.

ανεμογεννήτριες.JPG


«Είδαμε μεγάλη ζήτηση εκτός Κίνας φέτος, κάτι που είναι πραγματικά ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Luke Lewandowski, αντιπρόεδρος, παγκόσμιας έρευνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Wood Mackenzie:

Οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί αρκετά ώστε να πυροδοτήσουν αποφάσεις για τις προμήθειες. Η ώθηση από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βοήθησε να παρακινηθεί η δραστηριότητα παραγγελιών, αν και η αυξανόμενη σαφήνεια και η βεβαιότητα της αγοράς θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο όγκο.

Η πρόσληψη της Κίνας συνεχίζει να είναι επίσης απίστευτα εντυπωσιακή, ακόμη και με τη δραστηριότητα να παραμένει σταθερή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ζήτηση στην παγκόσμια υπεράκτια αγορά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, υπήρξε ένας από τους κύριους μοχλούς αυτής της ανάπτυξης.

Η πρόσληψη παραγγελιών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αυξήθηκε 26% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο σε ρεκόρ δραστηριότητας 12 GW και 17% της συνολικής χωρητικότητας παραγγελιών. Τριμηνιαία, η χωρητικότητα παραγγελιών offshore αυξήθηκε κατά 48% , φθάνοντας συνολικά τα 9,1 GW, σημειώνοντας επίσης ρεκόρ.

Επενδυτικές αποφάσεις

Οι προγραμματιστές υπεράκτιων αιολικών όπως η Ørsted και η Siemens Gamesa αντιμετωπίζουν κάποιες σοβαρές δυσκολίες τελευταία, αλλά ο Lewandowski, σημείωσε επίσης:

Είδαμε πολλές πραγματικά μεγάλες συμφωνίες να καταλήγουν επίσημα σε μια τελική επενδυτική απόφαση το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων παραγγελιών 2.640 MW και 1.176 MW στη Βόρεια Αμερική, που βοήθησαν να αυξηθούν τα νούμερα ρεκόρ και να δώσουν πνοή σε αυτές τις αγορές.

Το γεγονός ότι αυτές οι συμφωνίες έγιναν σταθερές σε μια δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της OEM και εν μέσω της ακύρωσης πολλών συμφωνιών για μεγάλα έργα είναι ενθαρρυντικό και σημαντικό.

Παρά τα προβλήματα, η άνοδος της υπεράκτιας δραστηριότητας ώθησε τον ισπανογερμανικό αιολικό γίγαντα Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) στην πρώτη θέση σε δυναμικότητα νέων παραγγελιών τόσο στον χερσαίο όσο και στον υπεράκτιο τομέα – 5,9 GW – το δεύτερο τρίμηνο, καθώς έθεσε τριμηνιαίο ρεκόρ πρόσληψης υπεράκτιων με τον στρόβιλο SG 14.X DD.
Η κινεζική Goldwind είχε τη δεύτερη υψηλότερη συνολική δραστηριότητα πρόσληψης παραγγελιών το δεύτερο τρίμηνο με 4,9 GW, ακολουθούμενη από την κινεζική Windey, με 4,4 GW.
Για το πρώτο εξάμηνο, οι ηγέτες της συνολικής πρόσληψης παραγγελιών ήταν το China's Envision στα 9,7 GW, το Windey της Κίνας 8,7 GW και το SGRE στα 8,2 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης