Ενέργεια

Νέα υποχώρηση στα αποθέματα αργού βλέπουν οι αναλυτές

Νέα υποχώρηση στα αποθέματα αργού βλέπουν οι αναλυτές

Τα αποθέματα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 10,6 εκατομμύρια βαρέλια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022

 

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους φέτος και πιθανότατα θα συρρικνωθούν περαιτέρω, εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς η ζήτηση ρεκόρ, οι περικοπές της προσφοράς των παραγωγών, τα ασθενέστερα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και το αυξανόμενο κόστος αποθήκευσης υποδεικνύουν αυξανόμενες αποχωρήσεις.

Μια σφιχτή αγορά αργού είναι έτοιμη να επεκταθεί έως το 2024 και να προσθέσει ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, είπαν. Σε ανοδικό πρόσημο, τα αποθέματα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 10,6 εκατομμύρια βαρέλια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, τα 420,65 εκατομμύρια βαρέλια.

«Βρισκόμαστε ήδη κοντά στο κλείσιμο του 2022 και δεν νομίζω ότι θα κατασκευάσουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Al Salazar, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας ενεργειακής τεχνολογίας Enverus. «Τα 100 δολάρια το βαρέλι (για το αργό πετρέλαιο Brent) είναι σίγουρα εντός εντυπωσιακού εύρους».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν στα 88,08 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού στα 85,16 δολάρια το βαρέλι.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ φέτος λόγω των ισχυρών αεροπορικών ταξιδιών, των αναγκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της αυξανόμενης κινεζικής πετροχημικής δραστηριότητας, σύμφωνα με πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον Αύγουστο. Η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 102,2 εκατομμύρια bpd.

Η προσφορά πετρελαίου δεν θα ανταποκρίνεται στην αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο IEA, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. bpd. Η προσφορά μειώθηκε μετά την οικειοθελή μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες και είναι πιθανό να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Παραγωγή

Συνολικά, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 12,8 εκατομμύρια bpd το 2023, αλλά οι αναλυτές είναι δύσπιστοι ότι τα κέρδη από τον σχιστόλιθο μπορούν να διατηρηθούν χωρίς απότομη αύξηση της δραστηριότητας γεώτρησης. Οι ενεργές εξέδρες πετρελαίου των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου των ΗΠΑ είναι επίσης υψηλότερες από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, γεγονός που ενθάρρυνε περαιτέρω τις αποσύρσεις από τα αποθέματα. Το αμερικανικό αργό για παράδοση τον Οκτώβριο διαπραγματεύτηκε πρόσφατα περίπου 6 δολάρια υψηλότερα από ό,τι για παράδοση 12 μήνες.

Ακόμη και όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έξι μηνών στα τέλη Ιουλίου αυξήθηκαν για λίγο πάνω από αυτά της παράδοσης Οκτωβρίου, οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες αύξησαν τα επιτόκια, ανεβάζοντας το κόστος αγοράς και αποθήκευσης πετρελαίου.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να δοθούν κίνητρα για αυτήν την αποθήκευση», δήλωσε ο Christopher Haines, αναλυτής της Energy Aspects.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για μελλοντικές παραδόσεις πρέπει να διαπραγματεύονται τουλάχιστον 50 σεντς πάνω από τις τιμές Οκτωβρίου πριν είναι κερδοφόρα η αποθήκευση αργού, δήλωσε ο Ernie Barsamian, διευθύνων σύμβουλος του οίκου εκκαθάρισης τερματικών αποθήκευσης The Tank Tiger.

Αυτό συγκρίνεται με εκτιμήσεις 10-20 σεντ όταν τα επιτόκια κυμαίνονταν γύρω στο 1%.
«Πιθανότατα κινούμαστε σε μια νέα κανονική κάλυψη χαμηλότερων αποθεμάτων», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της Energy Aspects.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης