Ενέργεια

Πώς κατέρρευσε η μετοχή της Orsted - Προάγγελος εξελίξεων;

Πώς κατέρρευσε η μετοχή της Orsted - Προάγγελος εξελίξεων;
Στα βασικά προβλήματα της δανικής εταιρείας περιλαμβάνονται το αυξανόμενο κόστος στην αλυσίδα εφοδιασμού της

Υποχώρηση κατά 25% έχουν καταγράψει οι μετοχές του μεγαλύτερου κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, Orsted μετά την είδηση περί πιθανής μείωσης του χαρτοφυλακίου της στις ΗΠΑ κατά σχεδόν 2 δισ. λίρες.

Η Ørsted είπε ότι είχε πληγεί από μια σειρά οπισθοδρομήσεων στις αμερικανικές δραστηριότητές της, προκαλώντας ταχεία πώληση στις μετοχές της, εισηγμένες στην Κοπεγχάγη.

Στη βιασύνη τους να απορρίψουν τη μετοχή, οι επενδυτές είχαν μειώσει την θεωρητική αξία της επιχείρησης κατά σχεδόν 7 δισ. λίρες μέχρι τη στιγμή που η αγορά έκλεισε την Τετάρτη (30/8).Η εξέλιξη αυτή απεικονίζει και τα προβλήματα που ανακύπτουν και θα ανακύψουν στην αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των offshore αιολικών πάρκων.



Tα βασικά προβλήματα του Ομίλου

Στα βασικά προβλήματα της δανικής εταιρείας περιλαμβάνονται το αυξανόμενο κόστος στην αλυσίδα εφοδιασμού της, απηχώντας θέματα που επικαλέστηκε η Vattenfall, η οποία ανέστειλε ένα γιγάντιο βρετανικό έργο υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα ανοικτά των ακτών του Norfolk τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι αυτό το έργο θα συναγωνιζόταν το Hornsea 2 της Ørsted, στα ανοικτά των ακτών του Γιορκσάιρ, του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο με χωρητικότητα 1,3 GW, ικανό να τροφοδοτήσει 1,4 εκατομμύρια σπίτια. Τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα της Ørsted στις ΗΠΑ είναι σημαντικά μικρότερα, αλλά η παραδοχή των ανησυχιών της σχετικά με τις φιλοδοξίες της στη Βόρεια Αμερική ήταν η αιτία του sell-off της Τετάρτης.

Επισήμανε σημαντικά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που ήταν πιθανό να επηρεάσουν τα Ocean Wind 1, Sunrise Wind και Revolution Wind, προγραμματισμένα αιολικά πάρκα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ.

Η «μετάφραση» των καθυστερήσεων

Οι καθυστερήσεις μπορεί να κοστίσουν 5 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (580 εκατομμύρια λίρες), είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το έργο Ocean Wind 1 θα τεθεί σε λειτουργία ένα χρόνο αργότερα από το προγραμματισμένο, το 2026.

Η εταιρεία είχε επίσης αποτυχίες στις συζητήσεις της με αμερικανούς νομοθέτες σχετικά με τις φορολογικές εκπτώσεις που ήλπιζε να εξασφαλίσει στα δύο πρώτα από τα έργα.

Ο κορυφαίος κατασκευαστής προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική ελάφρυνση της τάξεως του 40% από την αμερικανική κυβέρνηση για όλα της τα projects. «Οι συνομιλίες δεν προχωράνε όπως θα θέλαμε. Η αποτυχία να ξεφύγει το αδιέξοδο στις συνομιλίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε εφάπαξ χρέωση έως και 6 δισεκατομμυρίων κορωνών», είπε η Ørsted.

Τέλος, ένας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι τα επίμονα υψηλά επιτόκια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης