Περιβάλλον

Euronews Green: Σε μια κλωστή κρέμονται οι πράσινες φιλοδοξίες της Ισπανίας

Euronews Green: Σε μια κλωστή κρέμονται οι πράσινες φιλοδοξίες της Ισπανίας
Οι μεταφορές ευθύνονται για περίπου το 1/5 των εκπομπών CO2 παγκοσμίως, με τα αεροπλάνα να συμβάλλουν τα μέγιστα στη ρύπανση

Oι άνευ προηγουμένου καύσωνες, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτού του καλοκαιριού έχουν φέρει την κλιματική κρίση στο προσκήνιο στην Ευρώπη και όχι μόνο. Κάθε χώρα έχει τις μοναδικές της προκλήσεις και πόρους που επηρεάζουν την πορεία της προς το καθαρό μηδέν. Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και έχει κάνει βήματα προόδου στην περιβαλλοντική πολιτική τους τελευταίους μήνες και χρόνια. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το euronews.com, η Ισπανία κάνει συστηματικές προσπάθειες για να απομακρυνθεί από τον άνθρακα και να στραφεί στις ΑΠΕ.

Στοχεύει στην σταδιακή κάταργηση του άνθρακα έως το 2025, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο. Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε ότι θα μπει λουκέτο στο μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα τον Αύγουστο του 2024, με αποτέλεσμα να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για έργα ΑΠΕ.

Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο να παράγει φέτος περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό θα την καταστήσει την πρώτη από τις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες σε ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας - συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Rystad Energy. Η ερευνητική εταιρεία λέει ότι αυτό οφείλεται σε μια ιστορία στρατηγικών επενδύσεων και στην πρώιμη υιοθέτηση τεχνολογιών όπως η χερσαία αιολική ενέργεια.

Μέχρι το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 48% του ενεργειακού μείγματος και το 81% της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Η Ισπανία παράγει ήδη περίπου το 50% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εργαζόμενοι στον άνθρακα θα μπορούσαν να έχουν ένα λαμπρό μέλλον χάρη στη στρατηγική της Just Transition», λέει ο Alexandru Mustață, ακτιβιστής της μη κερδοσκοπικής Beyond Fossil Fuels.

Οκτώ από τις περιφέρειες υψηλών εκπομπών άνθρακα της χώρας έχουν ήδη εξασφαλίσει πρόσβαση στο ταμείο Just Transition της ΕΕ. Το εργοστάσιο άνθρακα As Pontes ισχύος 1.468 MW της ενεργειακής εταιρείας Endesa θα αντικατασταθεί με επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός αιολικού έργου 1 GW που πρόκειται να δημιουργήσει 1.300 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ωστόσο, η χώρα δεν έχει ακόμη ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες κλεισίματος για τα τέσσερα εναπομείναντα εργοστάσια άνθρακα, οπότε υπάρχει ακόμη δρόμος.

Βιώσιμες μεταφορές

Οι μεταφορές ευθύνονται για περίπου το 1/5 των εκπομπών CO2 παγκοσμίως, με τα αεροπλάνα να συμβάλλουν τα μέγιστα στη ρύπανση. Η Ισπανία οδηγεί τον δρόμο για βιώσιμες μεταφορές στην Ευρώπη με τον ριζικό μετασχηματισμό των σιδηροδρόμων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η χώρα τριπλασίασε τους φορείς εκμετάλλευσης υψηλών ταχυτήτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η χώρα ξεκίνησε δωρεάν ταξίδια με τρένο σε προαστιακές και περιφερειακές γραμμές για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους υπέρ των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το πρώτο δίμηνο του 2023, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 36% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η χρήση περιφερειακών τρένων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 87% την ίδια περίοδο.

Αυτό το καλοκαίρι, η ισπανική κυβέρνηση μείωσε επίσης την τιμή των εισιτηρίων λεωφορείων και τρένων για νέους έως και 90% και περιόρισε την τιμή των υπηρεσιών τρένων υψηλής ταχύτητας στα 30 ευρώ ανά εισιτήριο. Οι κάρτες Interrail έχουν μειωθεί κατά 50%.

Αναζητείται ισορροπία

Στις πρόωρες γενικές εκλογές του περασμένου μήνα, ούτε το κυβερνών Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ούτε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει τώρα να παλέψουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Το PSOE έχει ήδη ξεκαθαρίσει τις πράσινες φιλοδοξίες του όταν ενέκρινε τον πρώτο νόμο της Ισπανίας για την αλλαγή του κλίματος και την ενεργειακή μετάβαση το 2021, ο οποίος περιελάμβανε τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Οι πολιτικές του κόμματος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιοποικιλότητα, τις μεταφορές, την ανακύκλωση και τη διαχείριση του νερού υποστηρίζουν αυτόν τον στόχο και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Οι πολιτικές της για το κλίμα θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο περαιτέρω εάν σχηματίσει συμμαχία με την κλιματική αλλαγή αρνούμενη το ακροδεξιό κόμμα Vox. Το 90% των Ισπανών ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την κλιματική έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πέρυσι από το Ισπανικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης