Επικαιρότητα

Ελληνοτουρκικά: Σκιές από τις δηλώσεις Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Σκιές από τις δηλώσεις Ερντογάν
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελληνοτουρκικές επαφές το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, με τους διαύλους σε διάφορα επίπεδα να παραμένουν ανοιχτοί

Ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν εξ ορισμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω συνθηκών που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν, όπως η Ιστορία, είναι η ατμόσφαιρα που επικράτησε χθες με αφορμή αυτή τη φορά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία στη γειτονική χώρα εορτάζεται ως μέρα της νίκης.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν αποτελούν παράδειγμα των ρητορικών σκοπέλων που πρέπει να ξεπεραστούν στον δρόμο που επιχειρείται να χαραχθεί προς τη Χάγη, ενώ προκάλεσαν την ενόχληση της Αθήνας, μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελληνοτουρκικές επαφές το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, με τους διαύλους σε διάφορα επίπεδα να παραμένουν ανοιχτοί.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, λίγο πριν αναχωρήσει από το Τολέδο, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Προσβλέπουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις τις οποίες θα αναπτύξουμε. Είναι αυτονόητο ότι δηλώσεις που έχουν έναν εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας».

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο», αναφέρθηκε νωρίτερα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος –σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης– μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου του 1922 διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε τον δρόμο προς τη Σμύρνη.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης