Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΕΕ: Aυξάνει το ανώτατο όριο προσφοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου στα 4,5 ευρώ/κιλό

ΕΕ: Aυξάνει το ανώτατο όριο προσφοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου στα 4,5 ευρώ/κιλό

Η δημοπρασία θα δώσει προτεραιότητα σε μεγαλύτερα, φθηνότερα προγράμματα που θα δεχτούν τη χαμηλότερη σταθερή επιδότηση ασφαλίστρων

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε το ανώτατο όριο προσφοράς για επιδοτήσεις πράσινης παραγωγής υδρογόνου στο πλαίσιο της επικείμενης δημοπρασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB) σε 4,5 ευρώ/κιλό (4,9 δολάρια/κιλό), από την ήδη γενναιόδωρη επιδότηση σταθερής πριμοδότησης 4 ευρώ/κιλό νωρίτερα φέτος.

Στα χαρτιά, αυτό καθιστά τις προσφερόμενες επιδοτήσεις της ΕΕ πολύ πιο άφθονες από τη μέγιστη πίστωση φόρου πράσινης παραγωγής υδρογόνου $3/kg που είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ — αλλά στην πραγματικότητα τα περισσότερα έργα είναι απίθανο να λάβουν ποτέ τόσα πολλά.

Στους τελικούς όρους για την πιλοτική δημοπρασία EHB, 800 εκατομμυρίων ευρώ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ φάνηκε επίσης να χαλαρώνει ελαφρώς τις απαιτήσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή κερδοσκοπικών προσφορών από έργα αρχικού σταδίου, αυξάνοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να συμπεριλάβουν έργα που τίθενται σε λειτουργία έως και πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της 10ετούς σύμβασης επιχορήγησης.

Οι πλειοδότες θα πρέπει να παράσχουν εγγύηση, εκδοθείσα από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για το 4% του μέγιστου ποσού επιχορήγησης.

Τα προσχέδια όρων όριζαν προηγουμένως ότι οι επιτυχόντες πλειοδότες πρέπει να φέρουν τα έργα τους στη μέγιστη δυναμικότητα εντός 3,5 ετών από την υπογραφή της σύμβασης επιχορήγησης.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, αλλά η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει πλέον στις 23 Νοεμβρίου.

Δημοπρασία

Η πρώτη δημοπρασία EHB θα δομηθεί ως στατική δημοπρασία «pay-as-bid», με τους αιτούντες να υποβάλλουν μία μόνο προσφορά κατά τη φάση προεπιλογής για ένα δεκαετές σταθερό ασφάλιστρο (σε €/kg), το οποίο στη συνέχεια κατατάσσεται σε σύγκριση με άλλα προσφορές στην τιμή.

Στους επιτυχόντες θα δοθεί το σταθερό ασφάλιστρο που καθόρισαν στην προσφορά τους, έως 4,5 €/κιλό, με σειρά κατάταξης έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός των 800 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όσες προσφορές πλησιάζουν το ανώτατο όριο των 4,5 €/κιλό κινδυνεύουν να μην μπουν καθόλου στον τελικό κατάλογο.

Και, σε αντίθεση με την πίστωση φόρου παραγωγής, η οποία δεν έχει ονομαστικό προϋπολογισμό, οι πρώτες δημοπρασίες EHB περιορίζονται στα 800 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσφορές με τη χαμηλότερη τιμή έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Περαιτέρω όροι έχουν επίσης επιβεβαιωθεί, περιορίζοντας τα συνολικά χρήματα επιχορήγησης για οποιαδήποτε προσφορά σε 266,7 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα έργο δεν μπορεί να λάβει περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού.

Έργα με ισχύ ηλεκτρόλυσης μικρότερη από 5 MW εξαιρούνται από το πρόγραμμα, χωρίς να επιτρέπεται η συγκέντρωση δυναμικότητας μεταξύ σχεδίων σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Και οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο και μόνο για έργα που παράγουν πράσινο υδρογόνο που επαληθεύεται ότι συμμορφώνονται με τον αυστηρό ορισμό της ΕΕ για τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) σύμφωνα με τις κατ' εξουσιοδότηση πράξεις της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης