RayGen: Στα σκαριά νέο project στην Αυστραλία για θερμική αποθήκευση ενέργειας

RayGen: Στα σκαριά νέο project στην Αυστραλία για θερμική αποθήκευση ενέργειας
Συνολικά, η ARENA έχει δώσει 38,4 εκατομμύρια δολάρια σε πέντε προηγούμενα έργα από το 2012

Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συμφώνησε να δώσει άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια στην αυστραλιανή start-up RayGen, καθώς η τελευταία σχεδιάζει τον συνδυασμό αποθήκευσης ενέργειας και φωτοβολταϊκά.

Όπως μεταδίδει το eneweconomy.com.au, η εταιρεία έκανε τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στο Carwarp της Βικτώριας, η οποία συνδυάζει 4MW ισχύος φωτοβολταϊκό και 2,8MW και 50MWh αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας.

Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε το 2010 ως ελπίδα ηλιακής ενέργειας υψηλής τεχνολογίας προτού εκτροχιαστούν τα μεγάλα σχέδιά της λόγω της πτώσης του κόστους στα συμβατικά ηλιακά φωτοβολταϊκά, αποκάλυψε για πρώτη φορά την πρόταση αποθήκευσης το 2019 και τώρα υποστηρίζεται από σημαντικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της AGL, η οποία αναζητά να αναπτύξει την τεχνολογία για το κλειστό εργοστάσιο άνθρακα Liddell.

Η τεχνολογία της RayGen αφορά το εξής. Για το ηλιακό εξάρτημα, χρησιμοποιεί κάτοπτρα παρακολούθησης για να εστιάζει σε έναν κεντρικό δέκτη φωτοβολταϊκών μονάδων, αλλά αυτά είναι σχεδόν 2.000 φορές πιο ισχυρά από τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ και λειτουργούν με σχεδόν 1.000 φορές ηλιακή συγκέντρωση και χρησιμοποιώντας κυψέλες με σχεδόν διπλάσια απόδοση

Η ομάδα «μεγάλων» παικτών

Άλλοι σημαντικοί μέτοχοι περιλαμβάνουν την Equinor της Νορβηγίας, τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron και τη Schlumberger, γνωστή πλέον ως SLB.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Photon Energy, ένας άλλος μέτοχος, προχωρά επίσης στα σχέδια να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για ένα έργο εμπορικής κλίμακας 200 MW στη Νότια Αυστραλία.

Τα 10 εκατομμύρια δολάρια στη νέα χρηματοδότηση του ARENA θα χρησιμοποιηθούν για να επιταχυνθεί αυτός ο αγωγός έργων και να θέσει τις βάσεις για το έργο της Νότιας Αυστραλίας, το οποίο θα μπορούσε να συνδυάσει 200 MW ηλιακής ενέργειας με 115 MW και 1,2 GWh θερμικής αποθήκευσης. Συνολικά, η ARENA έχει δώσει 38,4 εκατομμύρια δολάρια σε πέντε προηγούμενα έργα από το 2012.

«Σήμερα, ανοίγουμε το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας επόμενης γενιάς στον κόσμο, το οποίο υποστηρίζεται από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα της ενέργειας. Η νέα προσέγγιση της RayGen… προσφέρει τη διαδρομή με το χαμηλότερο κόστος σε ένα δίκτυο μηδενικών εκπομπών άνθρακα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RayGen, Richard Payne.

Η RayGen λέει ότι η τεχνολογία της μπορεί να ανταγωνιστεί την αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια και να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη συστήματος και θεωρεί ότι διαθέτει τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας (LDES) «επόμενης γενιάς»  «Η επιτυχής παράδοση αυτού του έργου είναι απλώς ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και παρέχει ένα βήμα εκκίνησης για την ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερων έργων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης