Ενέργεια

«Green Aegean»: Ξεκίνησε τις επαφές ο ΑΔΜΗΕ για την διασύνδεση των πράσινων 3 GW με την K. Ευρώπη

«Green Aegean»: Ξεκίνησε τις επαφές ο ΑΔΜΗΕ για την διασύνδεση των πράσινων 3 GW με την K. Ευρώπη

 Θα μεταφέρει στα μεγάλα ενεργειακά κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης την πράσινη ενέργεια από την Ανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο στη Νότια Ευρώπη

 

Σε στάδιο ωρίμανσης μπαίνει το φιλόδοξο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη. Ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει ήδη τις πρώτες πολιτικές επαφές με την Γερμανία, όπου και κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήγει το καλώδιο και έχει αποσπάσει την στήριξή της, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο επαφών με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα κράτη. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προετοιμασία του φακέλου του έργου ώστε να υποβληθεί προς ένταξη στη νέα λίστα των PCI και να προχωρήσει με τις διαδικασίες χρηματοδότησης και αδειοδότησης των ευρωπαϊκών Eργων Κοινού Ενδιαφέροντος.


Η διασύνδεση «Green Aegean», όπως αποκαλείται, φιλοδοξεί να μεταφέρει στα μεγάλα ενεργειακά κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης την ενέργεια που θα συγκεντρώνεται από την Ανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο στη Νότια Ευρώπη.
Το βασικό σενάριο προβλέπει δυναμικότητα μεταφοράς 3 GW πράσινης ενέργειας που σε δεύτερο στάδιο θα φτάσει τα 6 GW και σε ένα τρίτο στάδιο ανάπτυξης στα 9 GW. Σε ότι αφορά την όδευση, προβλέπει μια χερσαία διασύνδεση μήκους 1.300 χλμ περίπου που θα διασχίζει τα Δυτικά Βαλκάνια και θα καταλήγει στην Γερμανία και εναλλακτικά στην Πολωνία ή την Αυστρία.

Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ προβλέπει και μια εναλλακτική διαδρομή, υποθαλάσσια. Το καλώδιο, ξεκινώντας από την Ελλάδα θα φτάνει στην Αλβανία και από εκεί θα συνεχίζει υποθαλάσσια μέχρι την Σλοβενία και στη συνέχεια μέσω μιας χερσαίας διαδρομής θα οδεύει προς την Αυστρία και την Νότια Γερμανία.


Ενεργειακός κόμβος η ΝΑ Ευρώπη

Η νέα διασύνδεση θα καταστήσει την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε έναν ενεργειακό κόμβο για βέλτιστη από πλευράς κόστους κατανομή της ανανεώσιμης ενέργειας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα δώσει τη δυνατότητα να φτάσει στα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Ευρώπης το υπερ-πλεόνασμα της πράσινης ενέργειας στον ηλιακό νότο. Υπερ- πλεόνασμα πράσινης ενέργειας θα εμφανίσει και το ελληνικό σύστημα βάσει των στόχων που θέτει το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ και των σχεδίων για είσοδο πρόσθετης ισχύς 3 GW ετησίως μέσω της διασύνδεσης με την Αίγυπτο.

Με βάση το ΕΣΕΚ η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στη χώρα μας σε μια δεκαετία θα φτάσει τα 32-33 GW και η ετήσια παραγωγή τους τουλάχιστον στα 16 -20 GW, όταν η μέση ζήτηση για ηλεκτρισμό εκτιμάται στα 8 GW και η ισχύς των μπαταριών αποθήκευσης στα 5 GW. Aυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει μια περίσσεια ενέργειας κατά 4-7 GW, που για τα διαστήματα που οι μπαταρίες θα είναι γεμάτες μπορεί να φτάνει και τα 10 GW. Δεδομένου ότι η δυναμικότητα των υφιστάμενων διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες περιορίζεται μόλις στα 2,5 GW και αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 GW μέσα στα επόμενα χρόνια, προκύπτει ένα υπερ-πλεόνασμα πράσινης ενέργειας της τάξης των 6 GW.
Η νέα διασύνδεση «Green Aegean» θα δώσει τη δυνατότητα εξόδου αυτής της περίσσειας ενέργειας από τη χώρα με κατεύθυνση στην Κεντρική Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης