Ενέργεια

Αυξήθηκαν 40% οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από τη Ρωσία το 7μηνο - Στην πρώτη θέση η Ισπανία

Αυξήθηκαν 40% οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από τη Ρωσία το 7μηνο - Στην πρώτη θέση η Ισπανία

 Οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG τον Ιανουάριο-Ιούλιο

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύξησαν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, παρά τον στόχο της ΕΕ να εγκαταλείψει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέσα σε λίγα χρόνια, έδειξε ανάλυση ακτιβιστών.

Τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 40% περισσότερο ρωσικό LNG σε δεξαμενόπλοια από την ίδια περίοδο το 2021, το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε η ομάδα Global Witness.
Οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG τον Ιανουάριο-Ιούλιο, ανέφερε η Global Witness σε ανάλυση δεδομένων από την εταιρεία Kpler.

Η Ισπανία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG παγκοσμίως, με το Βέλγιο να βρίσκεται κοντά. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023, η Ισπανία πήρε το 18% των συνολικών πωλήσεων της Ρωσίας, ενώ το Βέλγιο το 17%. Η Κίνα αγόρασε το 20%.

Η Ρωσία αποτελούσε περίπου το 16% των συνολικών εισαγωγών LNG της ΕΕ από τον Ιανουάριο-Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Aurora Energy Research.

Οι ρωσικές εισαγωγές LNG της ΕΕ τον Ιανουάριο-Ιούνιο ισοδυναμούσαν με περίπου 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, δήλωσε η Aurora.

Οι όγκοι είναι σχετικά μικρότεροι σε σύγκριση με την πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ευρώπη από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας - περίπου 140 bcm ετησίως.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 62 bcm φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2022.

Συνεχίζονται οι αγορές

Αλλά η άνοδος του LNG έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. Η Global Witness εκτίμησε ότι οι ρωσικές αγορές LNG των χωρών της ΕΕ φέτος ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 5,29 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου έχει τον ίδιο αντίκτυπο με την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Και οι δύο χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία", δήλωσε ο Jonathan Noronha-Gant του Global Witness.

Η ΕΕ αντιμετώπισε μια ενεργειακή κρίση περιορισμένων προμηθειών και αυξανόμενων τιμών φυσικού αερίου πέρυσι, αφού η Μόσχα διέκοψε τις περισσότερες παραδόσεις αγωγών της στην Ευρώπη.

Η ΕΕ των 27 χωρών έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και θαλάσσιου πετρελαίου. Το ρωσικό LNG και το αέριο δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, αλλά ορισμένοι πολιτικοί προέτρεψαν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αποφύγουν το ρωσικό LNG.

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera είπε στο Reuters τον Απρίλιο ότι το ρωσικό LNG θα πρέπει να είναι μέρος των συνομιλιών της ΕΕ για τις κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης