Ενέργεια

Πιάνει τον στόχο βιωσιμότητας το ομόλογο της ΔΕΗ - Σαφής μείωση των εκπομπών ρύπων σύμφωνα με το Green Tank

Πιάνει τον στόχο βιωσιμότητας το ομόλογο της ΔΕΗ - Σαφής μείωση των εκπομπών ρύπων σύμφωνα με το Green Tank

Mέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει ξοδέψει το 66,1% του συνολικού προϋπολογισμού άνθρακα του έτους

 

Σχετικά Άρθρα
Η μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη κατά 14,7% συνολικά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 οδήγησε σε περιορισμό των εκπομπών CO2. Σύμφωνα με ανάλυση του GreenTank σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό στην παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων κατά το πρώτο επτάμηνο του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα όλων των προηγούμενων ετών.

Πιο συγκεκριμένα, οι λιγνιτικές μονάδες παρήγαγαν 2,9 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ότι οι μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο.

Έτσι, η πρόοδος της ΔΕΗ είναι τεράστια όσον αφορά στην εκπλήρωση των στόχων που απαιτεί η ρήτρα βιωσιμότητας του τρίτου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει το 2019 και επέβαλε μείωση των εκπομπών κατά 57% το 2023,σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του GreenTank οι εκπομπές των θερμικών μονάδων της επιχείρησης για τους επτά πρώτους μήνες του 2023 εκτιμώνται σε 6,57 εκατ. τόνους, σημειώνοντας χαμηλό πενταετίας. Επιπλέον εμφανίζονται μειωμένες κατά 25% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022, όταν οι συνολικές εκπομπές των σταθμών της ΔΕΗ ήταν 8,76 εκατ. τόνους.


Μέσα στον στόχο

Η ρήτρα βιωσιμότητας του -57% απαιτεί τον περιορισμό των εκπομπών στους 9,93 εκατ. τόνους για όλο το 2023. Έτσι, ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει στην επιχείρηση έως το τέλος του έτους είναι 3,36 εκατ. τόνοι. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την ανάλυση, μέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει ξοδέψει το 66,1% του συνολικού προϋπολογισμού άνθρακα του έτους.

Η πρόοδος της επιχείρησης είναι εμφανής, καθώς τους πρώτους μήνες του έτους προβλεπόταν εξάντληση του «αποθέματος» εκπομπών της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο, ενώ με τα σημερινά δεδομένα τον Νοέμβριο. Έτσι, εάν συνεχιστεί η συνετή χρήση των λιγνιτών θα πιάσει τον στόχο βιωσιμότητας στα τέλη του έτους.

Η πρόοδος, σύμφωνα με το Green Tank, αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό του λιγνίτη, του οποίου οι εκπομπές στο πρώτο επτάμηνο του 2023 έχουν μειωθεί κατά 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ ακολουθούν οι σταθμοί φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της ΔΕΗ με 15,6% μείωση των εκπομπών τους και οι πετρελαϊκοί σταθμοί με μικρότερη μείωση (-9.2%).

Επίσης, το 2021 η ΔΕΗ σύναψε άλλα δύο ομολογιακά δάνεια που περιείχαν ρήτρες βιωσιμότητας, συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτά οι εκπομπές από τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ θα έπρεπε να μειωθούν κατά 40% το 2022 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Με βάση τα δεδομένα του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) για όλες τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ το 2022 οι συνολικές εκπομπές ήταν 14,92 εκατ. τόνοι, μια μείωση της τάξης του 35,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 (23,09 εκατ. τόνοι).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης