Ενέργεια

Bloomberg: Ο πιο ρυπογόνος σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης «αποχαιρετά» τον άνθρακα

Bloomberg: Ο πιο ρυπογόνος σταθμός παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης «αποχαιρετά» τον άνθρακα
Η PGE επιδιώκει να είναι κλιματικά ουδέτερη στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, ή 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Πολωνίας και ιδιοκτήτρια του πιο ρυπογόνου σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης αναμένεται να εγκαταλείψει εντελώς τον άνθρακα σε μόλις επτά χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσής της, η PGE επιδιώκει να είναι κλιματικά ουδέτερη στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, ή 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας όμιλος επανέλαβε το σχέδιό του να κατασκευάσει 2,5 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030 και έναν πυρηνικό σταθμό ισχύος 2,8 GW έως το 2040. Οι επενδύσεις θα κοστίσουν περισσότερα από 125 δισεκατομμύρια ζλότι (30 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030.

Όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, η ανακοίνωση της PGE έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση της Βαρσοβίας επιταχύνει τη διαδικασία για την απόσπαση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα από τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τη μεταβίβασή τους σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Εθνική Υπηρεσία Ενεργειακής Ασφάλειας ή NABE. Το σχέδιο νόμου που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να λάβει η NABE χρηματοδότηση με εγγύηση από το κράτος δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η απόσχιση θα επιτρέψει στις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους για να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση της Πολωνίας.

Η εταιρεία κοινής ωφελείας δήλωσε επίσης σήμερα ότι βλέπει τα συνολικά κέρδη της για την περίοδο 2024-2030 προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων ή Ebitda, σε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ζλότι.

Σκοπεύει να παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και το 70% μια δεκαετία αργότερα, σε σύγκριση με περισσότερο από 80% από άνθρακα πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης