Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βενεζουέλα: Σε χαμηλό πενταετίας η παραγωγή πετρελαίου λόγω κυρώσεων

Βενεζουέλα: Σε χαμηλό πενταετίας η παραγωγή πετρελαίου λόγω κυρώσεων
Η Βενεζουέλα θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ μεταφέρει το Oilprice
Μια έστω και προσωρινή ελάφρυνση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας θα μπορούσε να εκτινάξει τη βιομηχανία πετρελαίου στη χώρα της Νότιας Αμερικής όπου η παραγωγή έχει πέσει σε χαμηλό πέντε δεκαετιών, σύμφωνα με το Oilprice.

Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, έχουν ακρωτηριάσει την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Ωστόσο, η βιομηχανία στη χώρα που κάθεται στα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο - ακόμη μεγαλύτερα από αυτά της Σαουδικής Αραβίας - βρισκόταν σε πτώση για χρόνια.

Ύφεση παραγωγής

Αιτίες ήταν η κακή διαχείριση, διαφθορά και έλλειψη επενδύσεων σε εργασίες πεδίου και συντήρηση διυλιστηρίων από την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA.
Πέρυσι, η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Βενεζουέλα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Το πρώτο άνοιγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Βενεζουέλα έγινε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν χαλάρωσε τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα για να επιτρέψει στη Chevron να συνεχίσει τις εργασίες της στη Βενεζουέλα και να εξάγει το αργό όταν η πρόσβαση στο ρωσικό βαρύ αργό σταμάτησε λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω εισβολή του στην Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χορήγησε στην Chevron άδεια να δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο των κοινοπραξιών της με την PDVSA εκεί.
Τα κέρδη από την πώληση του αργού πετρελαίου της Chevron που προέρχεται από τη Βενεζουέλα προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους της PDVSA προς τη Chevron και δεν θα ενισχύσουν τα κέρδη της κρατικής PDVSA.

Πολύτιμο πετρέλαιο

Το βαρύ αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι περιζήτητο από τα διυλιστήρια της Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ, τα οποία, μέχρι πρόσφατα, προσέβλεπαν στις βαριές ποιότητες της Ρωσίας για να το αντικαταστήσουν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρθηκε ότι πολλά διυλιστήρια προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τους το σπάνιο αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν χαλαρώσει περαιτέρω τις κυρώσεις και επιτρέψει σε άλλες δυτικές εταιρείες πετρελαίου να δραστηριοποιηθούν στη Βενεζουέλα, η νοτιοαμερικανική χώρα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της κατά περίπου 200.000 bpd και να φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο bpd σε παραγωγή αργού μέχρι το 2025, λένε οι αναλυτές.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις.

Πρώτον, ο Nicolas Maduro πρέπει να συμφωνήσει να διεξαχθούν ελεύθερες προεδρικές εκλογές.
Δεύτερον, οι δυτικές εταιρείες πετρελαίου πρέπει να είναι βέβαιες ότι η πιθανή προσωρινή ελάφρυνση του καθεστώτος κυρώσεων θα τους άνοιγε αρκετό επενδυτικό παράθυρο ώστε να επενδύσουν στην αναζωογόνηση της παραγωγής στα πετρελαιοπηγεία της Βενεζουέλας, πολλά από τα οποία έχουν μείνει αδρανείς και παραμελημένα λόγω της έλλειψης της PDVSA. των πόρων για τη λειτουργία τους και των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Η Chevron θα μπορούσε να ξεκινήσει τη γεώτρηση νέων πεδίων στη Βενεζουέλα το 2024 και θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της στα 200.000 bpd μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε στο Bloomberg μια πηγή που γνωρίζει τα σχέδια του υπερμεγέθους των ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα θα μπορούσε να δει υψηλότερη παραγωγή βραχυπρόθεσμα – και την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, περισσότερη προσφορά – αλλά μόνο εάν ο Μαδούρο είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης