Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Νέος δασμός άνθρακα στην ΕΕ: Η γραφειοκρατεία απειλεί την γερμανική βιομηχανία

Νέος δασμός άνθρακα στην ΕΕ: Η γραφειοκρατεία απειλεί την γερμανική βιομηχανία

 Αρχικά θα επηρεασθούν ο χάλυβας, ο σίδηρος, το τσιμέντο, το αλουμίνιο, η ηλεκτρική ενέργεια, το υδρογόνο και τα λιπάσματα

 

Οι χημικές βιομηχανίες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας διαμαρτύρονται για την αναμενόμενη γραφειοκρατική πίεση που αναμένεται από τη σταδιακή εισαγωγή του νέου δασμολογίου άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ (CBAM), ενώ η συμβουλευτική Deloitte διαπιστώνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς σύμφωνα με το energymarketprice.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές μπορούσαν προηγουμένως να υπολογίζουν ότι θα εκπέμπουν περίπου το ήμισυ του CO2 τους χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετες χρεώσεις βάσει της τιμής άνθρακα (ETS) της ΕΕ για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ξένων προϊόντων.

Ωστόσο, το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αντικατάσταση των δικαιωμάτων δωρεάν εκπομπών με ένα προστατευτικό τιμολόγιο άνθρακα – τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM). Το καθεστώς τελικά εγκρίθηκε, για να εφαρμοστεί σταδιακά από το 2026.

Σταδιακά, οι εταιρείες που ελπίζουν να εξάγουν τα προϊόντα τους με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα στην Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσουν - φθάνοντας σταδιακά το κόστος αποφυγής άνθρακα των εταιρειών της ΕΕ μέχρι το 2032, όταν το πρόγραμμα θα τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Αρχικά, μόνο ο χάλυβας, ο σίδηρος, το τσιμέντο, το αλουμίνιο, η ηλεκτρική ενέργεια, το υδρογόνο και τα λιπάσματα – αγαθά των οποίων η παραγωγή συνδέεται με μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών CO2 – θα επηρεαστούν από τους δασμούς.

Στα μέσα Αυγούστου, η Επιτροπή δημοσίευσε τις λεπτομερείς απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθούν οι εταιρείες. Η συλλογή δεδομένων θα πρέπει να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και η πρώτη έκθεση αναμένεται για τις 31 Ιανουαρίου 2024, προς μεγάλη απογοήτευση της γερμανικής χημικής βιομηχανίας.

Ανησυχία

«Η γραφειοκρατική τρέλα που προκαλείται από το CBAM είναι απίστευτη», δήλωσε ο Wolfgang Große Entrup, επικεφαλής της ένωσης γερμανικής χημικής βιομηχανίας VCI, στο LinkedIn, προσθέτοντας ότι είναι «αναγκαίο να επιστήσουμε την προσοχή στο νέο «μέσο προστασίας του κλίματος» της ΕΕ» και κάλεσε Ευρωπαίοι και Γερμανοί πολιτικοί να «ξυπνήσουν» με τις επιπτώσεις της πολιτικής.

«Το CBAM θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση», επεσήμανε η βιομηχανική ένωση BDI, υποστηρίζοντας ότι η απειλή των εισφορών άνθρακα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να εξαναγκάσει τις ξένες χώρες να συμμορφωθούν.

Διάφορες εταιρείες συμβούλων έχουν επίσης παρέμβει. «Πολλές εταιρείες δεν θα καταφέρουν να συμμορφωθούν με όλες τις νέες υποχρεώσεις από τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Stephan Freismuth της KPMG, στη γερμανική εφημερίδα WamS.

Ως αποτέλεσμα, πλησιάζουν οι κυρώσεις. Επιπλέον, το CBAM απειλεί να χτυπήσει την Γερμανία εκεί που πονάει περισσότερο. Λόγω της εισφοράς CO2 στον χάλυβα, "το CBAM θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνουν ακριβότερα τα αυτοκίνητα στην ΕΕ μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Freismuth.

Οι ξένες εταιρείες ενδέχεται επίσης να αρνηθούν να αναφέρουν τις εκπομπές τους προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες, αποκλείοντάς τες να εξάγουν στην ΕΕ – με αποτέλεσμα την απώλεια προμηθευτών, σημείωσε.

Η Deloitte, ανταγωνιστής της KPMG, διαπίστωσε παρόμοια έλλειψη ετοιμότητας μεταξύ των γερμανικών εταιρειών.

«Το 60% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ δεν είναι εξοικειωμένοι με το CBAM», ανέφερε η εταιρεία, με βάση τα ευρήματα μιας έρευνας σε 700 εταιρείες.

«Ακόμη και αν το CBAM, με τις αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις, δεν εισαχθεί πλήρως μέχρι το 2026, υπάρχει έντονη ανάγκη για δράση για πολλές εταιρείες», εξήγησε ο Michael Schäfer, συνεργάτης της Deloitte.

Προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τη σταδιακή εισαγωγή του CBAM, οι εταιρείες θα πρέπει να επιταχύνουν τη λογιστική τους για τον άνθρακα προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες της ΕΕ, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης