Ενέργεια

Μεσολαβητής η Τουρκία στις συζητήσεις Ιρανών - Κούρδων για τα πετρελαϊκά έσοδα

Μεσολαβητής η Τουρκία στις συζητήσεις Ιρανών - Κούρδων για τα πετρελαϊκά έσοδα
Η συμφωνία θα βοηθήσει στην επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού που μεταφέρει το αργό από το Κουρδιστάν στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν
Η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία διαμεσολάβησης μιας συμφωνίας μεταξύ της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης και των αρχών της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν για την κατανομή των εσόδων από την παραγωγή αργού πετρελαίου στην περιοχή του βόρειου Ιράκ, όπως μεταφέρει το Oilprice.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους, θα βοηθήσει στην επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού που μεταφέρει το αργό από το Κουρδιστάν στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν σταμάτησαν στις 25 Μαρτίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ.
Η διακοπή έγινε μετά την απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου υπέρ του Ιράκ κατά της Τουρκίας σε μια διαμάχη για τις ροές αργού από το Κουρδιστάν.

Το Ιράκ είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να επιτρέπει τις εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας και του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ.

Το ΔΠΔ έκρινε ότι η Τουρκία ευθυνόταν για ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέστη το Ιράκ

Η αναστολή των ροών πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ και το Κουρδιστάν μέσω του Τζεϊχάν ανάγκασε τις εταιρείες είτε να περιορίσουν είτε να αναστείλουν την παραγωγή λόγω περιορισμένης χωρητικότητας στις δεξαμενές αποθήκευσης.

Εκείνη την εποχή, αυτό ώθησε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα για λίγο.
Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, εξάγει επί του παρόντος πετρέλαιο μόνο μέσω των τερματικών εξαγωγών πετρελαίου στα νότια.

Περίπου 450.000 bpd εξαγωγών από τα βόρεια κοιτάσματα και από το Κουρδιστάν εξακολουθούν να κλείνουν λόγω διαφωνίας σχετικά με το ποιος θα πρέπει να εγκρίνει τις κουρδικές εξαγωγές.

Έκτοτε, οι προσπάθειες για την επίτευξη τελικής συμφωνίας και την επανεκκίνηση του αγωγού δεν έχουν σταματήσει πραγματικά, αλλά δεν έχουν επίσης παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Τουρκία, οι ζημιές είναι ένα εσωτερικό ζήτημα του Ιράκ που θα πρέπει να διευθετήσουν η Βαγδάτη και το Erbil.

Η Βαγδάτη, από την άλλη πλευρά, θέλει η Τουρκία να εισπράξει τα τέλη από το Erbil.
Το Erbil, τέλος, διεκδίκησε όλα τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου για το αργό που παράγεται στο Κουρδιστάν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης