GWEC: Προσθήκη 8,8 GW στα offshore αιολικά το 2022 - Οι προβλέψεις για το 2032

GWEC: Προσθήκη 8,8 GW στα offshore αιολικά το 2022 - Οι προβλέψεις για το 2032
Οι βασικές προκλήσεις για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής παγκόσμιας υπεράκτιςα αιολικής βιομηχανίας

Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη χρονιά της το 2022 με 8.800 MW ενέργειας συνδεδεμένα στο δίκτυο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Η Global Offshore Wind Report 2023 προβλέπει ότι 380 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα κατασκευαστούν έως το 2032 - σχεδόν τα μισά από τα οποία θα προέρχονται από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τον αριθμό των νέων χωρών που στρέφονται στα offshore αιολικά σηματοδοτούν τα potentials της αιολικής ενέργειας. Η χωρητικότητα άνω των 180 GW έχει εντοπιστεί στην περιοχή εκτός της Κίνας, με την Αυστραλία μόνο να αντιπροσωπεύει περισσότερα από 50 GW, διαπίστωσε.

Οι προκλήσεις

Η κεντρική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα οι κυβερνήσεις είναι η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, είπε η GWEC. Απαιτείται άνευ προηγουμένου συνεργασία, επενδύσεις σε όλο τον κόσμο για να βοηθηθούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Η Παγκόσμια Έκθεση Offshore 2023 επισημαίνει επίσης τους κινδύνους των ανεπαρκών πλαισίων πολιτικής και των πολύ δειλών προσεγγίσεων. Ενώ αύξησε την πρόβλεψή της για το APAC, η GWEC υποβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατά 17% λόγω καθυστερήσεων που προκαλούνται από αδειοδοτήσεις και άλλα ρυθμιστικά ζητήματα, ενώ τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν κίνδυνο για κάθε περιοχή εκτός από την Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GWEC, Ben Backwell, δήλωσε: «Ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχει προσφέρει άλλη μια χρονιά εντυπωσιακής ανάπτυξης, με φοβερές προοπτικές για το μέλλον.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να συνεργαστούν για να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική, ενώ οι εμπορικές και βιομηχανικές πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εταιρική σχέση και τη συνεργασία για την επίτευξη επενδύσεων και ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού, τις αδειοδοτήσεις και την πολιτική, προκειμένου να οικοδομήσουν αγορές με ασφάλεια στο μέλλον.

Με την επίλυση αυτών των προκλήσεων μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή, ανθεκτική παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία που μπορεί να προσφέρει μια καθαρή και ασφαλή βάση για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο και να διασφαλίσει ότι θα εκπληρώσουμε τους κλιματικούς μας στόχους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης