Ενέργεια

Αναταράξεις στις τιμές LNG στην Ασία - Απετράπη η απεργία στο Woodside

Αναταράξεις στις τιμές LNG στην Ασία - Απετράπη η απεργία στο Woodside
Η μέση τιμή LNG για παράδοση Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Ασία μειώθηκε στα 13 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu)

 Οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν από τα υψηλά πέντε μηνών, αρχικά αφού οι εργαζόμενοι στην Woodside Energy της Αυστραλίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο απεργίας, φέρνοντας λίγη ηρεμία σε μια αγορά που επλήγη από ακραία αστάθεια τα τελευταία χρόνια. Όμως το ενδεχόμενο απεργίας στις εγκαταστάσεις της Chevron προκάλεσε αναταράξεις και οδήγησε σε άνοδο το TTF Σεπτεμβρίου στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Ασία μειώθηκε στα 13 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) από 14 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμούν πηγές του κλάδου.

Οι παγκόσμιες αγορές LNG αυτή την εβδομάδα συγκλόνισαν τα νέα για πιθανές απεργίες σχετικά με τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στις Woodside και Chevron, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σωρευτικά το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Οι εργαζόμενοι υπεράκτιων LNG που προμηθεύουν αέριο στο εργοστάσιο LNG του Woodside's North West Shelf ψήφισαν υπέρ της αποτροπής μιας απεργίας την Παρασκευή, συμφωνώντας σε μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των συνδικάτων και της εταιρείας.

Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα τη Δευτέρα και την Τρίτη λόγω των ανησυχιών για διακοπές της προσφοράς λόγω πιθανών απεργιών, αλλά άρχισαν να πέφτουν από την Τετάρτη καθώς μειώθηκε η πιθανότητα, καταλήγοντας τελικά στην κατ' αρχήν συμφωνία του Woodside με τα συνδικάτα.

«Ήταν μια εβδομάδα με δύο μισά», δήλωσε ο Samuel Good, επικεφαλής της τιμολόγησης LNG στην Argus.

Ωστόσο, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στα έργα Gorgon και Wheatstone που λειτουργούν από τη Chevron στην Αυστραλία ψήφισαν υπέρ της απεργίας, επικρίνοντας την εταιρεία ότι δεν προχώρησε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Ο Good είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το αυστραλιανό LNG, εάν η Chevron δεν προσφέρει μια επιχειρηματική συμφωνία προτύπων του κλάδου. Τα έργα Gorgon και Wheatstone μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας LNG.

«Το spread JKM-TTF διαπραγματεύεται επί του παρόντος με premium, καθώς οι τιμές της JKM συνεχίζουν να αποτιμούν υψηλότερο κίνδυνο απεργιών στις εγκαταστάσεις της Chevron στη Δυτική Αυστραλία», ανέφερε η Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας την Παρασκευή.

Τιμές χονδρικής

Παρά το αραιό άμεσο εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Αυστραλίας, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ολλανδία και τη Βρετανία ήταν ασταθείς. Οι τιμές υποχώρησαν απότομα την Πέμπτη μετά την προκαταρκτική συμφωνία του Woodside, αλλά ανέκαμψαν την Παρασκευή καθώς διαφαίνονταν κίνδυνοι απεργιών στις εγκαταστάσεις της Chevron.

Η υψηλή αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία έχει διατηρήσει τις τιμές από τις αρχές του δεύτερου τριμήνου, σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στην αρχή του έτους.

Τα αποθέματα LNG που διατηρούνται από εταιρείες κοινής ωφελείας στην κορυφαία εισαγωγέα Ιαπωνία έφθασαν σε χαμηλά άνω του ενός έτους, σύμφωνα με στοιχεία αυτής της εβδομάδας, καθώς το καυτό καλοκαίρι οδήγησε σε έντονη χρήση κλιματιστικών και οι τυφώνες καθυστέρησαν τα φορτία.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η πτώση ήταν προσωρινή και δεν αποτελούσε κίνδυνο έλλειψης LNG.

Η S&P Global Commodity Insights αξιολόγησε το ημερήσιο σημείο αναφοράς της τιμής δείκτη βορειοδυτικής Ευρώπης LNG Marker (NWM) για φορτία που παραδόθηκαν τον Οκτώβριο με βάση το πλοίο (DES) στα 10,758 $/mmBtu στις 24 Αυγούστου, μια έκπτωση 0,55 $/mmBtu στο φυσικό αέριο Οκτωβρίου τιμή στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF.

Η Argus εκτίμησε την τιμή DES Argus Northwest Europe στα 10,70 $/mmBtu στις 24 Αυγούστου και την τιμή Argus Northeast Europe DES στα 13,13 $.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης