Οι πέντε μεγάλοι μύθοι για το υδρογόνο που καταρρίφθηκαν

Οι πέντε μεγάλοι μύθοι για το υδρογόνο που καταρρίφθηκαν
Μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα

Το υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές είναι μια πρωτοποριακή λύση για το κλίμα. Μπορεί να παραχθεί για να εκπέμπει  οξυγόνο και όταν χρησιμοποιείται δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα, καθιστώντας το μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Όμως, όπως κάθε νέα τεχνολογία, οι μύθοι  που την ακολουθούν για τη λειτουργία και τις εφαρμογές της αφθονούν.

Αυτοί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους μύθους και παρανοήσεις σχετικά με το υδρογόνο σύμφωνα με το rmi.org.

Μύθος 1 : Το υδρογόνο μπορεί να τα κάνει όλα

Θεωρητικά, το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απανθρακοποίηση σχεδόν κάθε τομέα. Αλλά επειδή μπορεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει. Ως ένα από τα πολλά εργαλεία στην εργαλειοθήκη απανθρακοποίησης, το υδρογόνο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όταν δεν είναι δυνατή η άμεση ηλεκτροδότηση. Ειδικότερα, η δυνατότητα του υδρογόνου να στηρίξει τη βαριά βιομηχανία και τις μεταφορές με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, το καθιστά απαραίτητο μέρος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Ένας από τους παράγοντες που περιορίζουν την παγκόσμια απανθρακοποίηση είναι η σπανιότητα και η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Ήδη ο κόσμος χρειάζεται πολύ περισσότερες καθαρές υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η κατανάλωση ενέργειας το 2050 αναμένεται να διπλασιαστεί μόνο από τον πληθυσμό και την οικονομική ανάπτυξη — και μόνο το 10 % της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα προέρχεται από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια  απαιτείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου για την απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών, και η κατανάλωση ενέργειας θα τριπλασιαστεί.


υδρο_1.png

Δεδομένου αυτού του πλαισίου, σε μακροοικονομικό επίπεδο, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ως εκ τούτου, πολλές από τις σημερινές επιχειρηματικές περιπτώσεις  υδρογόνου για τη θέρμανση κτιρίων, την παραγωγή ενέργειας ή την τροφοδοσία ελαφρών οχημάτων με καύσιμα είναι καλύτερα κατάλληλες για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση ή την άμεση ηλεκτροδότηση.

Το υδρογόνο είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων  για το κλίμα, αλλά η χρήση του σε περιπτώσεις όπου η ενεργειακή απόδοση και η άμεση ηλεκτροδότηση είναι καλύτερες επιλογές για το ενεργειακό  σύστημα. Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματική χρήση σε όλο το σύστημα της πολύτιμης καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται υδρογόνο όταν αυτές οι λύσεις δεν είναι δυνατές.

Οι εφαρμογές της βαριάς βιομηχανίας, όπως η κατασκευή λιπασμάτων ή χάλυβα, μαζί με τις μεταφορές βαρέων οχημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, είναι εφαρμογές υδρογόνου, που μπορεί με τον καιρό να συνδυαστούν με την αεροπορία και την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας. Με απλά λόγια, χρειαζόμαστε το υδρογόνο — αλλά όχι για όλα.

Μύθος 2: Όλο το «καθαρό υδρογόνο» είναι καθαρό

Ο όρος «καθαρό υδρογόνο» δεν έχει καθολικά αποδεκτός ορισμός, αλλά σε γενικές γραμμές, το «καθαρό» υδρογόνο αναφέρεται σε οποιοδήποτε υδρογόνο που παράγεται με χαμηλότερες εκπομπές από τις υπάρχουσες μεθόδους που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Ενώ υπάρχουν πολλά μονοπάτια παραγωγής καθαρού υδρογόνου που συχνά κατηγοριοποιούνται κατά "χρώματα", δύο πιο συνηθισμένοι τύποι - πράσινο και μπλε - αποτελούν παράδειγμα των βασικών εκτιμήσεων:

Πράσινο υδρογόνο: Υδρογόνο που παράγεται με διάσπαση μορίων νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Μπλε υδρογόνο: Υδρογόνο που παράγεται από πρώτη ύλη φυσικού αερίου με δέσμευση του παραπροϊόντος διοξειδίου του άνθρακα.

υδρο2.png



Τόσο το πράσινο όσο και το μπλε υδρογόνο τραβούν την προσοχή σήμερα για τα οφέλη μείωσης του άνθρακα, αλλά αυτά τα μονοπάτια δεν είναι ίσα στη βεβαιότητα ότι παράγουν υδρογόνο χαμηλών εκπομπών. Επιπλέον, μια απλή χρωματική κωδικοποίηση είναι ανεπαρκής για την αποσαφήνιση των εκπομπών κάθε διαδρομής παραγωγής. Ανάλογα με τις διαφορές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις τεχνολογικές επιδόσεις, δύο προμήθειες υδρογόνου με το ίδιο «χρώμα» μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά αποτυπώματα άνθρακα. Η κατανόηση αυτών των διαφορών απαιτεί ορατότητα στην ένταση άνθρακα της αλυσίδας εφοδιασμού.

Στην πραγματικότητα, κάθε μορφή παραγωγής υδρογόνου έχει διαφορετικούς κινδύνους εκπομπών. Η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο πιο απλός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι εκπομπές είναι σχεδόν μηδενικές, αλλά όλες οι μέθοδοι παραγωγής θα απαιτούν πρόσθετους κανονισμούς για να ανταποκρίνονται στο σήμα. Οι αλυσίδες ανεφοδιασμού πρέπει να τυγχάνουν αυστηρής διαχείρισης σχετικά με τις εκπομπές για να μεγιστοποιηθούν τα κλιματικά οφέλη του υδρογόνου.


Μύθος 3: Το υδρογόνο είναι ένας σημαντικός κίνδυνος υπερθέρμανσης

Μελέτες παρουσιάζουν σενάρια διαρροής υδρογόνου που συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του κλίματος. Είναι αλήθεια ότι το υδρογόνο που διαρρέει στην ατμόσφαιρα σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού μπορεί να λειτουργήσει ως έμμεσο αέριο θερμοκηπίου, αντιδρώντας με ρύπους όπως το μεθάνιο για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους στην ατμόσφαιρα. Το υδρογόνο που διαρρέει μπορεί επίσης να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις του όζοντος, βλάπτοντας δυνητικά την ποιότητα του αέρα και την ανάκτηση του στρώματος του όζοντος και μπορεί να δημιουργήσει υδρατμούς στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, ακόμη και σε υψηλά ποσοστά διαρροής, το πράσινο υδρογόνο έχει αναμφισβήτητα θετικό όφελος για το κλίμα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ειδικά σε σύγκριση με την αποδεδειγμένα μεγάλη κλιματική βλάβη από τα ορυκτά καύσιμα που αντικαθιστά  όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακόμη και σε μια απίθανη μη ρυθμιζόμενη εναλλακτική πραγματικότητα με υψηλούς ρυθμούς διαρροής, το υδρογόνο εξακολουθεί να είναι ωφέλιμο στην κούρσα για την απανθρακοποίηση. Το μπλε υδρογόνο θα προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με τις αμείωτες εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων, αλλά η κλιματική ευθυγράμμισή του παραμένει πιο αβέβαιη από εκείνη του πράσινου υδρογόνου, δεδομένων των σημαντικών κινδύνων εκπομπών από τη διαρροή μεθανίου, την αποτελεσματικότητα δέσμευσης στο χώρο και τη διαπερατότητα της αποθήκευσης.

υδρο3.png

Η ανάπτυξη ισχυρών τεχνολογιών πρόληψης διαρροών μέσω βελτιωμένων συνδέσμων, συμπιεστών και δοχείων αποθήκευσης θα επιτρέψει στα νέα συστήματα να είναι σχεδόν στεγανά και αξιόπιστα και οικονομικά αποδοτικοί ανιχνευτές διαρροής θα είναι σημαντικό να αναπτυχθούν σε κλίμακα. Οι παραγωγοί είναι ήδη ενεργοί για την ελαχιστοποίηση και την ανίχνευση διαρροών από την άποψη της ασφάλειας, αλλά αυτές οι τεχνικές μέτρησης είναι πιο στοιχειώδεις και έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Ωστόσο, διατίθενται πιο ευαίσθητοι ανιχνευτές για την παρακολούθηση μικρών όγκων διαρροής. Τα κίνητρα για την υποστήριξη μετρήσεων ευρείας κλίμακας και μείωσης της διαρροής θα ενισχύσουν τις επενδύσεις σε τέτοιες τεχνολογίες καθώς εντείνεται ο παγκόσμιος αγώνας κλίμακας υδρογόνου.

Μύθος 4 : Το πράσινο υδρογόνο απέχει ακόμα δεκαετίες

Η πραγματικότητα είναι ότι το πράσινο υδρογόνο είναι έτοιμο να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2030.

Μέχρι τα μέσα του 2022, περισσότερες από 34 χώρες είχαν αναπτύξει εθνικές στρατηγικές για το υδρογόνο. Οι εγχώριοι στόχοι παραγωγής πράσινου υδρογόνου της ΕΕ για το 2030 τετραπλασιάστηκαν σε 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, που ισοδυναμούν με περίπου 100 GW χωρητικότητας ηλεκτρολύτη, μέσω της στρατηγικής μετάβασης REPowerEU. Δεδομένου του βασικού ρόλου του πράσινου υδρογόνου στην απαλλαγή της βιομηχανίας και των βαρέων μεταφορών, επιτρέποντας την εγχώρια ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή, ο κόσμος έχει αναγνωρίσει ότι χρειαζόμαστε πράσινο υδρογόνο σε κλίμακα — και το χρειαζόμαστε γρηγορότερα από ό,τι πιστεύαμε ποτέ.

υδρο4.png

Το πράσινο υδρογόνο βρίσκεται σε καλή θέση για να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών έως το 2030. Έργα κλίμακας Gigawatt πραγματοποιούνται τώρα και η ζήτηση αυξάνεται. Η κατασκευή ηλεκτρολυτών αυξάνεται και θα επιταχυνθεί μόνο καθώς περισσότερα σχέδια έργων φθάνουν στην τελική επενδυτική απόφαση. Η κλιμάκωση αυτής της νέας τεχνολογίας δεν σημαίνει έναρξη από το μηδέν, καθώς η υπάρχουσα υποδομή μπορεί να αξιοποιηθεί για να φτάσει το υδρογόνο εκεί που πρέπει, και οι πρώτοι φορείς απλοποιούν την μελλοντική πορεία μέσω επενδύσεων σε κόμβους υδρογόνου ή πράσινους ναυτιλιακούς διαδρόμους. Το πράσινο υδρογόνο είναι εδώ — και είναι εδώ για να μείνει.

Χρόνο με το χρόνο, οι οργανισμοί αυξάνουν συνεχώς τις προβλέψεις τους για το πόση παγκόσμια ικανότητα ηλεκτρόλυσης θα είναι διαθέσιμη για την παραγωγή υδρογόνου από ηλεκτρική ενέργεια το 2030. Οι προβλέψεις που έγιναν φέτος είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες από εκείνες των προηγούμενων ετών .


Μύθος 5: Το πράσινο υδρογόνο καταναλώνει πάρα πολύ νερό

Η παραγωγή της ποσότητας υδρογόνου που χρειάζεται η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει πολύ νερό, αλλά στο πλαίσιο του πόσο νερό ήδη χρησιμοποιούμε, η ποσότητα θα είναι ασήμαντη. Ο Εθνικός οδικός χάρτης καθαρού υδρογόνου των ΗΠΑ στοχεύει 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους καθαρού υδρογόνου που παράγονται ετησίως έως το 2050. Η παραγωγή όλου αυτού του υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στα 20 L/kg θα απαιτούσε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού ή 0,26 τοις εκατό της τρέχουσας χρήσης νερού στις ΗΠΑ. Αυτή η ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψη πιθανή εξοικονόμηση νερού από βιομηχανικές διεργασίες που αντικαθιστούν το υδρογόνο.

Αν και σε παγκόσμια κλίμακα οι ανάγκες του πράσινου υδρογόνου σε νερό είναι μικρές, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το πράσινο υδρογόνο δεν καταπονεί τους τοπικούς πόρους γλυκού νερού. Οι κατασκευαστές υδρογόνου θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον αποτελεσματικό σχεδιασμό της διαδικασίας και να εξετάσουν την τοπική διαθεσιμότητα νερού στην τοποθεσία του έργου. Σε περιοχές με λειψυδρία, η εξέταση εναλλακτικών πηγών όπως τα επεξεργασμένα λύματα ή το αφαλατωμένο θαλασσινό νερό θα ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση από το γλυκό νερό.

Η επιλογή του πράσινου υδρογόνου δεν θα καταναλώνει περισσότερο νερό από τις εναλλακτικές του «μπλε» υδρογόνου με βάση τα ορυκτά και μερικές φορές ακόμη λιγότερο. Το πράσινο υδρογόνο απαιτεί αθροιστικά 20-30 L/kg νερού και το μπλε υδρογόνο απαιτεί 32-39 L/kg νερού. Σε σχέση με άλλες μεγάλης κλίμακας διαδικασίες κατανάλωσης νερού που χρησιμοποιούνται σήμερα, για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου καταναλώνει λιγότερο από το μισό νερό της τυπικής παραγωγής άνθρακα ή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με προσεκτική χωροθέτηση, σχεδιασμό και επιχειρησιακές εκτιμήσεις για την τοπική διαχείριση των υδάτων, τα έργα πράσινου υδρογόνου μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πλήρη εξάρτηση από το γλυκό νερό και να έχουν καθαρό θετικό αντίκτυπο στη γύρω περιοχή.


www.worldenergynews.gr











Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης