Μontel: Η βιομηχανία θα επιβιώσει στα 80 ευρώ/MWh για τη μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Μontel: Η βιομηχανία θα επιβιώσει στα 80 ευρώ/MWh για τη μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Οι τιμές είχαν εκτιναχθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μειωθούν κατά 30-40% από τα τρέχοντα επίπεδα σε περίπου 80 ευρώ/MWh για να επιβιώσει η βιομηχανία, αν και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η πλήρης πράσινη ανάπτυξη θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες, δήλωσε αναλυτής σήμερα (24/8), σύμφωνα με το Montel.

Ο αποπληθωρισμός της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν απαραίτητος για να αντιμετωπίσει η βιομηχανία «με αρκετά φυσιολογικό τρόπο» τους ανταγωνιστές, αλλά οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου το απέτρεπαν και θα μπορούσε να είναι πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι το 2025, είπε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στο Eurasia Group, στην εκδήλωση της «Montel's Nordic Energy Day».

Μεγάλοι παράγοντες του κλάδου όπως τσιμεντοβιομηχανίες, κατασκευαστές μετάλλων και εταιρείες χημικών είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι χρειάζονταν μέσες τιμές βασικού φορτίου 70-80 ευρώ/MWh για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, αν και τα επίπεδα σε πολλά μέρη της Ευρώπης ξεπέρασαν τα 100 ευρώ/MWh.

Οι τιμές είχαν εκτιναχθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι φόβοι για την προμήθεια φυσικού αερίου συνέχισαν να ενισχύουν την αγορά, με τη Γερμανία να διαπραγματεύεται στα 134 ευρώ/MWh, με το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο στα 154 ευρώ/MWh.

Πράσινη μετάβαση

Ωστόσο, ο Gloystein δεν περίμενε μια έξοδο της βαριάς βιομηχανίας από την Ευρώπη λόγω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της συνεχιζόμενης πράσινης μετάβασης και των ισχυρών επιδοτήσεων της ΕΕ για την ενίσχυση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

«Αυτό που θέλουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας χωρίς απώλεια βιομηχανικής παραγωγής για να αποφύγουν την αποβιομηχάνιση», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση λιγότερων εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων».

Και ενώ η πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30-40% φαινόταν πολύ μακριά, θα μπορούσε να είναι δυνατή από τα μέσα αυτής της δεκαετίας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι δυνατό. Ας μην είμαστε πολύ απαισιόδοξοι για τη βιομηχανία της Ευρώπης», είπε ο Gloystein.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης