Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σενάρια για αλλαγές στην Πολιτική Προστασία

Σενάρια για αλλαγές στην Πολιτική Προστασία
Αναδημοσίευση του άρθρου από την «Καθημερινή»
Mαθαίνω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια εμπρός σε αυτό το θέαμα του φετινού καλοκαιριού με τις πολλές πυρκαγιές ανά την Ελλάδα. Αυτό που ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή είναι η φωτιά που μπήκε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Να θυμίσω πως ο Μητσοτάκης έχει προσωπικό ενδιαφέρον για την Πάρνηθα, την οποία είχε επισκεφθεί και πριν γίνει πρωθυπουργός, μιλώντας για το πιο σημαντικό βουνό της Αττικής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και τα προηγούμενα καλοκαίρια είχε θέσει την προστασία του βουνού ως απαράβατο όρο. Ως εκ τούτου, μόλις καθίσει η σκόνη και η φωτιά σβήσει, είναι δεδομένο πως «σε νεκρό χρόνο» είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δομές.

Στοιχεία

Χαρακτηριστικό της ελλειμματικής διαχείρισης –πέραν της κλιματικής κρίσης– στον τομέα των πυρκαγιών είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που έφερε στη δημοσιότητα ο Παναγιώτης Δουδωνής. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ έδωσε τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (effis.jrc.ec.europa.eu) απ’ όπου προκύπτουν δύο συμπεράσματα: Το πρώτο είναι πως το σύνολο των καμένων εκτάσεων το 2023 είναι (έως αυτή τη στιγμή) το 1,09% της έκτασης της χώρας, έναντι ετήσιου μέσου όρου 0,33% κατά την περίοδο 2006-2022. Το δεύτερο είναι ότι καμιά χώρα δεν παρουσιάζει τη δική μας εικόνα το 2023 ως προς τις καμένες εκτάσεις. Εχουμε, δυστυχώς, ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Κινέζικα

Με δεδομένα τα παραπάνω, όσα είπε χθες ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας, μοιάζουν περισσότερο με κινέζικα παρά με ελληνικά. Αντιγράφω ένα απόσπασμα των δηλώσεών του: «Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η φωτιά θα εξελισσόταν ως έρπουσα σε καθαρισμένα δασικά οικοσυστήματα και θα περνούσε χωρίς να βλάψει τον ανώροφο, εδώ οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές σε επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα».

Σε διακοπές

Η συζήτηση περί ευθυνών έχει γίνει, έχει εξαντληθεί και σχεδόν έχει κουράσει. Οι πολίτες έχουν ένα μεγάλο όπλο: την ψήφο. Σε λιγότερο από δύο μήνες, στη χώρα θα στηθούν κάλπες για να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες. Ο ρόλος τους στην προετοιμασία και πρόληψη εκτάκτων αναγκών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δυστυχώς, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης προσελκύει ένα κομμάτι από στελέχη πολύ χαμηλού επιπέδου. Χαρακτηριστικό είναι πως την ώρα που καιγόταν η Πάρνηθα, εκλεγμένοι αλλά και υποψήφιοι πόσταραν τις διακοπές τους.

Πηγή: Καθημερινή

www.worldenergynews.gr

 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης