Ενέργεια

Λευκός καπνός στις καθυστερήσεις: Συμφωνία των συνδικάτων με Woodside - Πτώση του TTF κατά 13%

Λευκός καπνός στις καθυστερήσεις: Συμφωνία των συνδικάτων με Woodside - Πτώση του TTF κατά 13%
Η χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών είχε διάρκεια 15 ωρών για τον τελευταίο γύρο επίσημων διαπραγματεύσεων

UPD (14.30)-  Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που εκμεταλλεύονται δύο τερματικούς σταθμούς LNG της Chevron στην Αυστραλία ψήφισαν υπέρ της απεργίας αν χρειαστεί ως μέρος των αιτημάτων τους για καλύτερες αμοιβές και επιδόματα, δήλωσαν αξιωματούχοι του συνδικάτου σήμερα (24/8) σύμφωνα με το Montel.

Συνολικά το 99% των εργαζομένων υποστήριξε την απεργία ως μέρος των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για το Gorgon (15,6 εκατ. τόνοι/έτος) και το Wheatstone κατάντη στην ξηρά (8,9 εκατ. τόνοι/έτος).

Η Offshore Alliance, μια σύμπραξη δύο συνδικάτων, επέκρινε τις προσπάθειες της Chevron να τις παραμερίσει προσφέροντας ξεχωριστή προσφορά στους εργαζομένους στο Gorgon και στο Wheatstone.

«Είναι μπερδεμένο το γεγονός ότι η διοίκηση της Chevron αποφάσισε να συμμετάσχει σε κάτι που είναι ουσιαστικά χάσιμο χρόνου όταν η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της ψηφίζει αν θα εγκρίνει τη βιομηχανική δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Brad Gandy.

Nωρίτερα, το WEN έγραφε:

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG της Αυστραλίας North West Shelf κατέληξαν σε συμφωνία με τον παραγωγό Woodside για να αποτρέψουν τη βιομηχανική δράση, δήλωσαν αξιωματούχοι νωρίς σήμερα (24/8) σύμφωνα με το Montel.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών είχε διάρκεια 15 ωρών για τον τελευταίο γύρο επίσημων διαπραγματεύσεων. «Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Woodside έκανε στα μέλη μας μια ισχυρή προσφορά χωρίς να ληφθούν βιομηχανικά μέτρα», δήλωσε ο Brad Gandy, εκπρόσωπος της Offshore Alliance. Σύμφωνα με τη Woodside, υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί αργότερα σήμερα από τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις και οι λεπτομέρειες του διακανονισμού θα δημοσιοποιηθούν στη συνέχεια. Ενδεικτικό της ευνοϊκότερης τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα, είναι η διαμόρφωση των τιμών στα συμβόλαια TTF. Ο Σεπτέμβριος υποχωρεί κατά 13% στα 31,9 ευρώ/MWh και ο Οκτώβριος είναι στα 36,80 ευρώ/MWh (-11,7%).

Σημειώνεται ότι χωρίς συμφωνία, τα συνδικάτα έπρεπε να δώσουν προειδοποίηση επτά εργάσιμων ημερών για εργατική δράση και μπορούσαν να ακυρώσουν την απόφαση ανά πάσα στιγμή. Ως εκ τούτου, μια απεργία θα είχε ξεκινήσει το νωρίτερο στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η αποφασιστική κίνηση της Chevron

Χθες (23/8) η Chevron δήλωσε ότι θα παραμερίσει τα συνδικάτα την επόμενη εβδομάδα για να υποβάλει ξεχωριστή προσφορά στους εργαζόμενους LNG της Δυτικής Αυστραλίας

Η Chevron θα θέσει τις προτάσεις της για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες σε ψηφοφορία μεταξύ των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Gorgon (15,6 εκατ. τόνοι/έτος) και Wheatstone (16,9 εκατ. τόνοι/έτος) την επόμενη Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31/8.

Η δυναμική των τερματικών σταθμών

Οι τρεις τερματικοί σταθμοί εξαγωγής LNG παρέχουν περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς, ή το ήμισυ της Αυστραλίας, η οποία συναγωνίζεται τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός υγρού καυσίμου στον κόσμο.

Οι απεργίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προμήθειες στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Αυτές οι χώρες θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναζητήσουν φορτία αντικατάστασης στην αγορά spot, σφίγγοντας μια ήδη συμπιεσμένη αγορά LNG.

Η Ευρώπη έχει στραφεί κυρίως στο spot LNG για να αντικαταστήσει τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης