Ενέργεια

Γαλλία: Η ASN δίνει την πρώτη παράταση ζωής σε αντιδραστήρα 40 ετών

Γαλλία: Η ASN δίνει την πρώτη παράταση ζωής σε αντιδραστήρα 40 ετών
Περίπου 32 από τον στόλο των 56 αντιδραστήρων της Γαλλίας είναι έτοιμοι για την τέταρτη δεκαετή επιθεώρησή τους αυτή τη δεκαετία

Η γαλλική πυρηνική αρχή ASN εξέδωσε απόφαση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα Tricastin 1 της κρατικής εταιρείας κοινής ωφέλειας της EDF στη νότια Γαλλία, την πρώτη παράταση ζωής που χορηγήθηκε σε γαλλικό αντιδραστήρα μετά από 40 χρόνια λειτουργίας.

Σε μια απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου σύμφωνα με το Reuters την Τρίτη, η ASN έδωσε παράταση στον αντιδραστήρα μέχρι την επόμενη αναθεώρησή του, για άλλα δέκα χρόνια.

Περίπου 32 από τον στόλο των 56 αντιδραστήρων της Γαλλίας είναι έτοιμοι για την τέταρτη δεκαετή επιθεώρησή τους αυτή τη δεκαετία, αφήνοντας τη γαλλική παραγωγή ενέργειας να εξαρτάται από την εξασφάλιση μιας σειράς επεκτάσεων των αντιδραστήρων για άλλα δέκα χρόνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον έξι νέους αντιδραστήρες έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι η γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων του Tricastin 1 θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει για 60 χρόνια για να καλύψει αυτό το κενό.

Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία σχετικά με το εάν ορισμένοι από τους παλαιότερους αντιδραστήρες της μπορούν να παραταθούν πέρα από την αρχική τους διάρκεια ζωής, με τις απόψεις να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Ασφάλεια

Οι βελτιώσεις ασφάλειας στο Tricastin 1 που σχεδίασε η EDF ως μέρος της πρόσφατης αναθεώρησης αποτέλεσαν αντικείμενο δημόσιας έρευνας που ολοκληρώθηκε με ευνοϊκή γνώμη από την εξεταστική επιτροπή, ανέφερε στην απόφασή της η εποπτική αρχή.

Μερικοί από τους εν λόγω κινδύνους για την ασφάλεια περιλαμβάνουν τον κίνδυνο σεισμού και την πιθανότητα τα κύματα καύσωνα να μειώσουν τη διαθεσιμότητα νερού ψύξης για τους αντιδραστήρες.

Στον πυρηνικό σταθμό Tricastin εκδόθηκαν προειδοποιήσεις θερμοκρασίας αυτό το καλοκαίρι καθώς ο ποταμός Ροδανός έχει θερμανθεί, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα νερού ψύξης για το εργοστάσιο.

Τα ζητήματα έχουν επίσης επηρεάσει άλλους πυρηνικούς σταθμούς ανάντη του Ροδανού και σε διαφορετικούς ποταμούς.

Εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας Greenpeace είπε ότι αντιτίθενται στην παράταση της διάρκειας ζωής του αντιδραστήρα, καθώς θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εθνική και διασυνοριακή διαβούλευση καθώς και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κατά τη δημόσια διαβούλευση τον Απρίλιο, η Greenpeace ανέφερε σε επιστολή ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα φτάσουν πολύ αργά και δεν μπορούν να φέρουν τους παλιούς αντιδραστήρες στο επίπεδο ασφάλειας των σχεδιαζόμενων νέων αντιδραστήρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης