Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο λόγω Κίνας – Στα 84 δολ. το Brent, στα 80 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο λόγω Κίνας – Στα 84 δολ. το Brent, στα 80 δολ. το αργό

Ανησυχίες για την ζήτηση

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ελάχιστη μεταβολή την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επικεντρωμένοι στην πιθανότητα η οικονομική δυσφορία της Κίνας να παρακωλύσει τη ζήτηση από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Το Brent υποχωρούσε 0,17% στα 84,31 δολάρια το βαρέλι στις 6:14 ώρα Ελλάδας και το πιο ενεργό συμβόλαιο του αμερικανικού West Texas Intermediate Οκτωβρίου υποχώρησε στα 79,88 δολάρια.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα του WTI υποχωρούσε 0,18% στα 80,54 δολάρια το βαρέλι σε πολύ περιορισμένο όγκο συναλλαγών πριν από την επικείμενη λήξη του.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Η υποτονική οικονομική δραστηριότητά της, ωστόσο, έχει απογοητεύσει τις αγορές καθώς τα δεσμευμένα μέτρα τόνωσης δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης από την αναμενόμενη περικοπής σε βασικό δείκτη αναφοράς δανεισμού τη Δευτέρα.

«Η οικονομική αδυναμία της Κίνας... θα δημιουργήσει ένα ανώτατο όριο (για τις τιμές του πετρελαίου) φέτος, ειδικά καθώς το Πεκίνο φαίνεται δεσμευμένο να αποφύγει μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικά κίνητρα», ανέφερε σε σημείωμα του το Eurasia Group.

Ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στη μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού.


Αποθέματα

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσουν να αντλούν από τα αποθέματά τους πετρελαίου. Μια προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης αναμένεται να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, μια χαλάρωση του περιορισμού της παγκόσμιας προσφοράς θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά. Οι υπουργοί πετρελαίου του Ιράκ και της Τουρκίας συζήτησαν τη σημασία της επανέναρξης των ροών πετρελαίου μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης του αγωγού, μετέδωσε το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Τρίτη.

Η Τουρκία είχε σταματήσει τις εξαγωγές των 450.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) του Ιράκ - περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς - μέσω του αγωγού βόρειου Ιράκ-Τουρκίας τον Μάρτιο μετά από απόφαση της διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για τα επιτόκια της Κίνας και των ΗΠΑ παρά για τις συνομιλίες Ιράκ-Τουρκίας, δήλωσε ο Naeem Aslam της Zaye Capital Markets. «Οι τιμές μειώνονται την ημέρα, αλλά για άλλους λόγους, όχι για το Ιράκ», είπε ο Aslam.

Ξεχωριστά τη Δευτέρα, η Shell ανακοίνωσε ότι διερευνά πιθανή διαρροή στον πετρελαιαγωγό Trans Niger των 180.000 bpd, αν και δεν έχει δηλωθεί ανωτέρα βία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης