Ενέργεια

Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου φέρνει η απεργία στην Αυστραλία

Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου φέρνει η απεργία στην Αυστραλία
Η Woodside, η οποία διαπραγματεύεται με ένα συνδικάτο εργαζομένων μαζί με τη Chevron, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε «αντιμετωπιστεί εποικοδομητικά» τις ανησυχίες των εργαζομένων, μεταφέρει η Oilprice
Οι τιμές του TTF στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 22/8 στο Άμστερνταμ, καθώς η αγορά παρακολουθεί στενά, εάν οι εξαγωγείς LNG στην Αυστραλία θα καταφέρουν να ανατρέψουν την επικείμενη απεργία των εργαζομένων που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, σύμφωνα με την Oilprice.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είχαν εκτιναχθεί κατά 8,7% στα 48,28 δολάρια (44,35 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 12:07 μ.μ. GMT την Τρίτη, καθώς οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων LNG στην Αυστραλία συνεχίζουν να συζητούν μια πιθανή επίλυση της διαφοράς σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας.

Η Woodside, η οποία διαπραγματεύεται με ένα συνδικάτο εργαζομένων μαζί με τη Chevron, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε «αντιμετωπιστεί εποικοδομητικά» τις ανησυχίες των εργαζομένων.
«Αισθάνομαι ότι αντιμετωπίσαμε εποικοδομητικά μια σειρά από τομείς ανησυχίας τους», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του Woodside, Meg O'Neill, σε συνέντευξή της στο Reuters.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, τα μέλη του συνδικάτου Offshore Alliance ενέκριναν ομόφωνα την προειδοποίηση επτά εργάσιμων ημερών στο Woodside για Προστατευμένη Βιομηχανική Δράση εάν οι διαπραγματευτικές αξιώσεις των εργαζομένων για τις πλατφόρμες Woodside δεν επιλυθούν μέχρι την Τετάρτη 23 Αυγούστου.

Οι κινητοποιήσεις

Την Κυριακή, τα συνδικάτα στις υπεράκτιες πλατφόρμες φυσικού αερίου του Woodside's North West Shelf δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε απεργία ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η ρυθμιστική αρχή εργασίας της Αυστραλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε το πράσινο φως στη βιομηχανική δράση στις εγκαταστάσεις Woodside και Chevron LNG.
Το North West Shelf της Woodside είναι το μεγαλύτερο έργο παραγωγής LNG στην Αυστραλία, με χωρητικότητα 16,9 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, ακολουθούμενο από το Gorgon της Chevron, το οποίο έχει χωρητικότητα 15,6 εκατομμύρια τόνους.

Η Wheatstone, που λειτουργεί επίσης από τη Chevron, μπορεί να παράγει 8,9 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως.
Λόγω αυτής της σημαντικής χωρητικότητας, η διακοπή στις τρεις εγκαταστάσεις θα έστελνε κυματισμούς στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Εάν οι εργαζόμενοι προχωρήσουν σε απεργίες και εάν αυτές οι απεργίες οδηγήσουν σε μέγιστη διακοπή της εξαγωγής LNG, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 109 δολάρια (100 ευρώ) ανά MWh, ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμα που μεταδίδει η Wall Street Journal.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης