Δανία: Επιταχύνει την απανθρακοποίηση με 3,9 δισ. δολάρια στη δέσμευση/αποθήκευση CO2

Δανία: Επιταχύνει την απανθρακοποίηση με 3,9 δισ. δολάρια στη δέσμευση/αποθήκευση CO2
Μεταφέρουμε την απαίτηση για πλήρη δέσμευση από το 2030 στο 2029 δήλωσε ο Δανός υπουργός Ενέργειας
Η Δανία ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα που περιλαμβάνει σημαντική κρατική υποστήριξη, καθώς η χώρα επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά της, λέγοντας ότι η δέσμευση και αποθήκευση CO2 είναι ένα από τα πολλά κρίσιμα εργαλεία για την επίτευξη κλιματικών στόχων στη Δανία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο σύμφωνα με το The Maritime Executive.

Η ανακοίνωση του νέου σχεδίου έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου η Δανία ανέβαλε τον δεύτερο διαγωνισμό για την υπεράκτια αποθήκευση CO2 λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα επέλυε τη συμμετοχή της κυβέρνησης στον κλάδο.

 Ένα χρόνο πριν οι στόχοι

«Μεταφέρουμε την απαίτηση για πλήρη δέσμευση από το 2030 στο 2029, ώστε να λαμβάνουμε περισσότερο CO2 από τον αέρα και στο υπόγειο γρηγορότερα», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Εφοδιασμού Lars Aagaard κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με το νέο σχέδιο στο Avedøreværket, έναν σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, νότια της Κοπεγχάγης.

«Το σχέδιο πρέπει επίσης να εξασφαλίσει ένα σαφέστερο πλαίσιο για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία και με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει την κλίμακα και να μειώσει την τιμή της βιομηχανίας CCS της Δανίας».

Το σχέδιο παρουσιάστηκε ως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με την κυβέρνηση να τονίζει ότι με τη συγκέντρωση πόρων και τη δημιουργία σαφών συνθηκών πλαισίου για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 παρέχει σαφήνεια στη βιομηχανία της Δανίας.

Μεγαλύτερες προσφορές

Μαζί με τον υπουργό Ενέργειας ο υπουργός Επιχειρήσεων Morten Bødskov και ο υπουργός Μεταφορών Thomas Danielsen παρουσίασαν το νέο σχέδιο, που προβλέπει, αντί μικρότερων διαγωνισμών η κυβέρνηση θα διεξάγει δύο διαγωνισμούς για δύο μεγάλες προσφορές, μία το 2024 και μία δεύτερη το 2025.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την χορήγηση περίπου 3,9 δις σε περίοδο 15 ετών για υποστήριξη των προγραμμάτων.
Ο στόχος για το 2024 είναι να καταρτιστούν σχέδια για 0,9 εκατομμύρια τόνους δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και επιπλέον 1,4 εκατομμύρια τόνους στον διαγωνισμό του 2025.

Στο μέλλον, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κατέχει το 20% υπό κρατική ιδιοκτησία, που είναι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τις τρεις πρώτες άδειες και το βασικό σημείο που το υπουργείο είπε ότι έπρεπε να επιλυθεί πριν από τον επόμενο υπεράκτιο διαγωνισμό.

Ενώ λέγεται ότι ως χώρα η Δανία πρέπει να δεσμεύει τουλάχιστον 3,2 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως έως το 2030, το νέο σχέδιο μεταφέρει κατά ένα χρόνο πριν την απαίτηση για την ολοκλήρωση προγραμμάτων έως το 2029.

Επιπλέον παροχές

Είπαν ότι παρέχεται επίσης η δυνατότητα να ξεκινήσει η δέσμευση μεγάλης κλίμακας και προσπάθειες αποθήκευσης έως το 2028.
Το σχέδιο διασφαλίζει επίσης σαφείς συνθήκες πλαισίου για τη βιομηχανία όσον αφορά την ιδιοκτησία και τη ρύθμιση για τη μεταφορά CO2 μέσω σωλήνων.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση είπε ότι θα επεκτείνει τους ισχύοντες κανόνες για τη μεταφορά CO2 ώστε να συμπεριλάβει όλες τις μορφές μεταφοράς CO2, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεταφορά CO2 για χρήση σε εγκαταστάσεις PtX και για το CO2 που πρέπει να αποστέλλεται μέσω λιμένων για υπεράκτια αποθήκευση.

Ο στόχος εκτός από την παροχή μεγαλύτερης σαφήνειας ήταν να αυξηθεί το μέγεθος και το εύρος, ώστε περισσότερες εταιρείες να μπορούν να υποβάλλουν προσφορές και να συμμετέχουν στις προσπάθειες.

Η Δανία νωρίτερα φέτος χορήγησε τις πρώτες άδειες εξερεύνησης για υπεράκτια αποθήκευση άνθρακα μετά την παροχή προσωρινής άδειας για τη δοκιμή και την επίδειξη της πρώτης επιχείρησης υπεράκτιας αποθήκευσης στον κόσμο.

Επιπλέον, χορήγησαν τις πρώτες άδειες σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις για τη δημιουργία πρωτοβουλιών σύλληψης με επίκεντρο ένα από τα εργοστάσια του Ørsted, αλλά με σκοπό τη δημιουργία της υποδομής για τη συμμετοχή άλλων βιομηχανικών εκπομπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης